Halálbüntetést kaptak a becsületgyilkosság miatt

Halálbüntetést szabott ki tíz emberre egy indiai bíróság egy három évvel ezelőtt elkövetett becsületgyilkosság miatt – közölte csütörtökön a rendőrség.

MNO
2011. 06. 09. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámolók szerint az eset az észak-indiai Uttar Pradés államban történt. A két áldozat két 20 év körüli fiatal volt, akik a lány szüleinek tiltakozása ellenére titokban kötötték össze életüket. A család azért ellenezte az ifjak házasságát, mert ugyanabba a hindu klánba tartoztak. A felháborodott szülők a rokonsággal együtt – összesen tízen – a beleegyezésük nélkül megtartott esküvő hallatán rárontottak otthonukban a fiatalokra, és agyonlőtték őket.

Radzsendra Babu Szingh bíró elmondta, hogy a büntetés jó lecke azoknak, akik a család becsületének megmentése címén gyilkolnak. A tíz elítélt fellebbezhet a bíróság döntése ellen.

Márciusban az indiai legfelsőbb bíróság azt kérte minden állam kormányától, hogy „irgalmatlanul” lépjen fel a becsületgyilkosságok beszüntetése érdekében, májusban pedig azt javasolta, hogy halálbüntetéssel sújtsák azokat, akik ilyen „barbár” és „középkori” tettet hajtanak végre.

Bár Indiában semmilyen hivatalos adatot nem tesznek közzé az ilyen jellegű bűncselekményekről, egy 2010-ben kiadott független jelentés szerint egyedül az ország három északi államában – Harijána, Pandzsáb és Uttar Pradés – évente 900 becsületgyilkosságot követnek el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.