Halottak is kaptak adókedvezményt

Keményebb fellépést és megnövelt bankadót ígér a brit üzleti miniszter – írja a The Guardian. Ha a pénzintézetek nem tartják be ígéreteiket, a kormány nem fog kesztyűs kézzel bánni velük – fogalmazott Vince Cable. Büntetésüket töltő rabok, kiskorúak és halottak is kaptak adókedvezményt az autóvásárlást serkenteni hivatott rendszerben (QVM) – írja a Reuters.

Kovács N. László
2011. 06. 08. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Keményebb fellépést és megnövelt bankadót ígér a brit üzleti miniszter – írja a The Guardian. Ha a pénzintézetek nem tartják be ígéreteiket, a kormány nem fog kesztyűs kézzel bánni velük – fogalmazott Vince Cable. Nagy-Britanniában (és a világon mindenhol) komoly gondot jelent, hogy a bankok csak igen szigorú feltételekkel, ráadásul drágán hajlandóak hitelt biztosítani a kis- és középvállalkozóknak. A pénzintézetek azt állítják, az efféle hitelek számának csökkenése a válság természetes következménye, többek – köztük a brit kormány legfelső körei – szerint azonban éppen ez a gyakorlat késlelteti a fellendülést. Többek között ezen probléma megoldására szolgál a Project Merlin, melynek keretében a kormány előirányozta, a bankok kötelesek legalább 190 milliárd fontnyi hitelt folyósítani kis- és középvállalkozói ügyfeleik részére és csökkenteni a vezetőknek juttatott bónuszokat.

A rendszer február óta működik, betartásáról májusban készült az első elemzés, mely kimutatta, a bankok több milliárd fonttal vannak lemaradva a kitűzött céltól. Cable kijelentette, „komoly probléma” az alacsony kölcsönzési hajlandóság, „jóval nagyobb, mint ahogy azt az intézetek állítják”. A kormányzat korábban megígérte, ha a bankok beszállnak a Project Merlinbe, nem változtat az adóztatási rendszeren. A miniszter azonban megígérte, ha a Merlin célkitűzései nem teljesülnek egy éven belül, azt a hatalom is az egyezség megszegésének fogja tekinteni. „A pénzügyminiszter és a miniszterelnök is világossá tette, ha nem születnek meg az eredmények, akkor a további adóztatás eszközéhez kell nyúlnunk – magyarázta Cable. – Természetesen a kormány fenntartja a haszon vagy a bónuszok súlyosabb megterhelésének lehetőségét. Beszélhetünk a csökkenő keresletről, ugyanakkor egyértelmű, hogy gond van a hitel megszerzésének nehézségével és az ehhez kapcsolódó költségekkel is. Ha nem kezdünk ezzel valamit, hátráltatni fogja a fellendülést, ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak.”

Cable szavai valószínűleg okoznak majd néhány kellemetlen percet a city irodáiban, a szakszervezetek szerint azonban „üres fenyegetések helyett tettekre van szükség”, ahogy David Fleming, a Unite vezetője fogalmaz. „Cable és kormánya semmit sem tesz a banki reformért, pénzügyi politikájuk nem áll másból, mint nagyszabású kijelentésekből és fenyegetésekből. Közben több ezer banki dolgozó munkáját fenyegeti veszély, a közösségek pedig szenvednek a hitelhiánytól” – fogalmazott. Cable erre csupán annyit reagált, a reform tervbe van véve, egyelőre azonban a banki rendszerről szóló kormányzati tanulmány elkészültét várják, mely szeptembernél hamarabb nem fog megszületni.

Reuters (reuters.com)

Büntetésüket töltő rabok, kiskorúak és halottak is kaptak adókedvezményt az autóvásárlást serkenteni hivatott rendszerben (QVM) – írja a Reuters. Az adóhivatal szerint akár 150 millió dollárnyi kedvezmény is juthatott olyanoknak, akik arra nem lettek volna jogosultak, sőt talán autót sem vásároltak. Az adóügyi főellenőr szerint a kedvezményeket biztosító hivatal nem vizsgálta meg megfelelő alapossággal az igényeket, például azt sem kellett bizonyítani, hogy a kérdéses autó vásárlása egyáltalán megtörtént. Az ellenőr hivatala jelentést készített, mely megmutatta, legalább 4500 személy igénylése kérdéses, mely összesen mintegy 150 millió dollárnyi kedvezményt jelent.

Egyes személyek bizonyosan jogtalanul kaptak kedvezményt. Részesült benne például 439 olyan személy, aki éppen börtönben raboskodott abban az időben, tehát bizonyára nem vásárolt autót. Ők összesen majdnem egymillió dollárral rövidítették meg az államot. 36 ezer dollárt fizettek ki olyanok nevére, akik a kérvényezés időpontjában már nem tartoztak az élők sorába, és 31 ezret 15 éven aluli személyeknek (az Egyesült Államokban kiskorú nem vásárolhat gépjárművet). A kedvezményeket biztosító hivatal elismerte, becsúszhattak hibák, és megígérte, igyekszik kivizsgálni a kérdéses eseteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.