Harc a járvány ellen: újabb felszólítást kaptak a németek

A külföldi szakértőkkel való szorosabb együttműködésre szólította fel a német hatóságokat a hasmenésjárvány elleni harcban az Európai Unió egészségügyi biztosa.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789351" target="_blank">• A gazdák kieső árbevételének legalább 30 százalékát megtérítik</a></strong>

MNO
2011. 06. 08. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Die Welt című lap szerdai számában megjelent nyilatkozatában John Dalli hangsúlyozta, hogy Németországnak ezen a téren támaszkodnia kell egész Európa, illetve az Európán kívüli országok szakmai ismereteire.

Az újság információi szerint az Európai Unió azt várja a német hatóságoktól, hogy a különlegesen veszélyes bélbaktérium okozta járvány elleni harcban az amerikai és a japán tapasztalatokat is hasznosítsa.

Szerda reggeli adatok szerint a fertőzés eddig 23 halálos áldozatot követelt Németországban, és mintegy háromezret tesz ki a megbetegedettek, valamint a fertőzésgyanús személyek száma. Közülük továbbra is több mint hatszázan vannak életveszélyben. Esetükben már fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma, amely súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. A fertőzés több esetben a központi idegrendszert is megtámadta, az orvosok ilyen jellegű tünetek ellen is küzdenek.

A járvány okozta hatalmas megterhelés már-már megoldhatatlan feladatok elé állítja a kórházakat. A német egyetemi klinikák szövetsége szerdán rendkívüli pénzügyi támogatás biztosítására szólította fel a kormányt. A hatóságok változatlanul sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatosan, hogy miként terjed a járvány.

A spanyol uborka után immár az ugyancsak gyanúsnak tartott növényi csíráról derült ki csaknem teljes bizonyossággal, hogy nem fertőzött a kórokozó EHEC-baktériummal, így nem a járvány terjedésének forrása. Az illetékesek azonban változatlanul arra szólítják fel a lakosságot, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta mellett mellőzze a növényi csírák fogyasztását is.

Berlinben szerdán újabb válságtanácskozást tartanak a szövetségi kormány és a tartományok illetékes miniszterei, továbbá a járványos betegségekkel foglalkozó szövetségi intézetek vezetői. A tanácskozásra meghívták az unió egészségügyi biztosát is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.