„Hatalmas szenzáció” – ilyen büdöset még nem szagolt a világ

Virágozni kezdett a világ legnagyobb és egyben legbüdösebb virágjának számító titángyökér (<em>Amorphophallus titanum</em>) a csehországi Liberec botanikus kertben.

MNO
2011. 06. 10. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növénycsoda bimbója jelenleg 140 centiméter magas és folyamatosan növekszik. Várhatóan egy héten belül szirmot bont – mondta el a CTK hírügynökségnek Blanka Nouzakova, az észak-csehországi botanikus kert munkatársa.


A gigantikus virág átmérője a két métert is elérheti. A Nyugat-Szumátra vidékéről származó növény a vadonban mára a kihalás szélére került. A titángyökér nagyon ritkán virágzik, ezért minden alkalommal hatalmas szenzációként ünneplik a botanikus kertekben.

Az elmúlt években Európában a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertben, a németországi Bonn városában és a belgiumi Meise-ban virágzott. Ez az első alkalom, hogy a cseh botanikusokat is megörvendezteti a ritka élménnyel. A libereci példány egy Németországból kapott magból fejlődött ki.

A kinyílt virág rövid életű, mindössze három napig lehet csodálni. Virágzásakor a növény erős dögszagot áraszt, hogy ezzel csábítsa magához az éjszakai dögevő rovarokat, amelyek a beporzás munkáját végzik. Az 1895-ben megnyílt Liberec kert Csehország legrégebbi, a nagyközönség előtt is nyitva álló botanikus kertje.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.