Hátat fordítottak Szlovákiának

A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint tavaly körülbelül 11 ezer német turista érkezett Szlovákiába, míg egy évvel korábban durván hétszer többen jöttek. Tomás Hasala, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) elnöke szerint a stabil vendégek idősödnek, a fiatalabbak tetszését viszont nem sikerült megnyerni.

MNO
2011. 06. 07. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fennálló helyzetet azonban más tényezők is okozzák. Erik Polcer, a Settour Slovakia társaság munkatársa a német utazásszervező iroda számára köt szerződéseket a szlovákiai hotelekkel. A Hospodárske Noviny gazdasági napilapnak első tényezőként a gazdasági válságot nevezte meg. „Ennek hatására az árak kiegyenlítődtek, s a hotelárak Ausztriában vagy Csehországban megközelítőleg olyanok, mint Szlovákiában” – mondja Polcer, majd hozzáteszi, hogy a síelési lehetőségeket sem lehet összehasonlítani az osztrák feltételekkel. Éppen ezért a külföldiek számára attraktívabbak voltak a nyaralási lehetőségek. S itt van a bökkenő, ugyanis manapság a téli szezon alatt egyre fogy a német turisták száma, ám a környező országokkal nem lehet tartani a lépést a nyári szezon alatt sem. Ez utóbbi oka, hogy nyáron jóval kedveltebbek a tengerparti üdülőhelyek, s ráadásul a zavargások miatt az arab országokban vagy akár Görögországban is úgy szállítják le az árakat, hogy képtelenség velük felvenni a versenyt – állítja az egyik tátrai hoteligazgató, Tomás Huber. Ő is tapasztalta a német turisták érdeklődésének csökkenését, s úgy véli, az elveszített klienseket nehéz ismét visszaszerezni. „Nem tudom, sikerül-e. Szlovákia külföldi reklámja nagyon gyenge. Évente részt veszünk a kölni idegenforgalmi vásáron, amely az egyik legnagyobb rendezvény ebben az üzletágban. Szlovákia reklámja a többi országhoz képest gyenge” – állítja.

A nyelvi korlátok is gondot jelentenek, olvasható a gazdasági napilapban. „A növekvő árak mellett, s a hazai szolgáltatásokban jelentkező alacsony nyelvtudás miatt a németek inkább Ausztriát vagy Csehországot részesítik előnyben” – jelentette ki Zoltán Cesnak, az Interstore Travel Service munkatársa.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.