Hatodszor ismétlődhet meg a történelemben

A történelem hatodik nagy óceáni fajpusztulásától tart nemzetközi kutatók egy csoportja.

MNO
2011. 06. 21. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az eredmények sokkolók” – foglalta össze Alex Rogers, a nemzetközi óceánprogram (Ipso) tudományos vezetője hat ország 27 kutatójának hétfőn ismertetett közös jelentését. A szakemberek áprilisban Oxfordban üléseztek. A tudósok figyelmeztettek arra, hogy egyebek mellett a bolygó felmelegedése és a túlhalászás a hatodik nagy fajpusztuláshoz vezethet az óceánok százmillió éves történetében.

A világ tengereiben most ugyanis jelentősen magasabb a szén-dioxid koncentrációja, mint a legutóbbi – 55 millió évvel ezelőtti – pusztulás idején, amikor a fajok közel fele halt ki. „Az óceán a világ legnagyobb ökoszisztémája, amely élhetővé teszi a világot” – hangsúlyozták a kutatók. Megállapításuk szerint az óceánokban – még a Jeges-tengerben is – és a halakban egyre több a mesterséges kémiai anyag. Meggyőződésük, hogy mindenekelőtt a nyílt tengereket kellene jobban védeni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.