Helyreáll a nemzeti értékszemlélet, szobrot emeltek Bethlennek + Képriport

Magyarország volt miniszterelnöke, gróf Bethlen István első itthoni köztéri szobrát szerdán avatta fel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a kisbéri városháza előtt.

MNO
2011. 06. 15. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Élete és példája a bizonysága annak, ha erős a nemzeti összetartozás, van hit és akarat, akkor talpra áll a nemzet” – mondta Semjén Zsolt, aki felidézte, hogy másfél évszázad történelme azt mutatta, Magyarország kormányfőjének lenni nem éppen hálás feladat. „Fontos, hogy helyreáll a nemzeti értékszemlélet, Teleki szobra áll, őszre elkészül Tisza István új szobra, és régi adósságnak teszünk eleget, hogy szűkebb szülőföldje, Erdély után az anyaország is szobrot emel Bethlen Istvánnak” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt elmondta, Bethlen talán az ország legválságosabb időszakában, tizenegy évig állt a kormány élén. Akkor, amikor az ország területének kétharmadát elveszítette, több millió magyar került határainkon túlra, mintegy félmillió munkanélküli menekültről kellett gondoskodni, és szomszédaink ellenséges indulattal vettek körül. A szobor leleplezése előtt a néhai miniszterelnököt méltatta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és gróf Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke.

A márványposztamensen elhelyezett mellszobrot a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány állította mintegy hárommillió forintos költséggel. Az összeg kilencven százalékát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri keretéből bocsátották az alapítvány rendelkezésére – mondta Riez Gyula, a szervezet elnöke. A szobor Krisztiáni Sándor alkotása. A művész korábban, szintén a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány felkérésére, gróf Széchenyi István szobrát készítette el, amelyet szintén a kisbéri városháza előtt állítottak fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.