Heteken át készül a „kelnő”

Kínai kelből formál kecses fiatal nőket Csü To-csi (Ju Duoqi) pekingi művész, akinek munkái Londontól Los Angelesig világszerte érdeklődést keltettek.

MNO
2011. 06. 07. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 38 éves művésznő korábban is alkotott zöldséges kompozíciókat, a kínai kelt öt éve kezdte használni. Művészetét össze akarta kapcsolni a mindennapi élettel – magyarázta a művei mögött rejlő koncepciót. „A kínai kel színe és formája is nagy változatosságot mutat. Különböző megvilágításba és különböző kontextusba helyezve gazdag formavilágot tudok létrehozni belőlük, és lefényképezve őket új életre kelnek” – mesélte Csü.

A művésznő órákat tölt a piacon, hogy nőfiguráihoz kiválogassa a megfelelő alakú kelfejeket. Pekingi műtermében aztán fogpiszkálók és kés segítségével formálja át a leveleket, hogy azok végül kecses, szép testű nőket ábrázoljanak. A szobrok megalkotásánál gondosan válogatja össze a különböző minőségű – friss, megrohadt vagy elszáradt – leveleket, ezzel is variálva az anyag hatását. A kész művekről Csü fényképeket készít, amelyeket számítógépes vágóprogrammal alakít tovább.

Egy-egy alkotás akár hetekig is készül, de akadnak olyanok is, amelyek napok alatt megszületnek. Csü „kelszépségeit” Pekingben, Londonban, Párizsban, Los Angelesben és Miamiban is láthatta már a közönség. A zöldségszobrokról korlátozott példányban készült nyomatokat 2-3 ezer euróért (500-800 ezer forintért) vásárolhatták meg az érdeklődők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.