Hiába kövérek, szépnek látják magukat

Azoknak a túlsúlyos nőknek, akik nem látják magukat kövérnek, gyakran a vérzsírszintje is magas – állapították meg amerikai kutatók.

MNO
2011. 06. 07. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testképzavar néven ismert pszichiátriai kórképekben a betegek mást látnak a tükörben, mint a valóság: sok fiatal még akkor is kövérnek találja magát, amikor az éhezéstől már az izmokat bontja le a szervezetük, míg mások nem érzékelik saját túlsúlyukat. Mahbubur Rahmannak és munkacsoportjának korábbi tanulmányában – amely az Obstetrics & Gynecology című folyóiratban jelent meg – több ezer egészséges nő adatait dolgozták fel.

A vizsgálatban szereplő csaknem minden negyedik túlsúlyos nő teljesen megfelelő testalkatúnak véli magát. Ezzel szemben a tökéletes testtömegindexűek 16 százaléka úgy látja, hogy elhízott. Az afroamerikaiak hajlamosabbak arra, hogy súlyukat alábecsüljék, mint a fehérbőrű nők, akik inkább súlyosabbnak érzik magukat.

A kutatók szerint a kövéredő társadalomban, ha az emberek mind több kövéret látnak maguk körül, annál könnyebben torzul a testképük önmagukra vonatkozóan is a felsőbb súlyarányok irányában. Rahman és munkatársai újabb vizsgálatuk eredményeit az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán ismertették. Előző tanulmányuk folytatásaként a nagy amerikai táplálkozási és egészségügyi statisztikából emelték ki az 1999–2008 között szereplő 16–49 éves elhízott nők adatait – testtömegindex, családi állapot, iskolázottság, életmód, valamint a saját testükről alkotott kép. A laborleletek tanúsága szerint az önmagukat tévesen megítélők „rossz” (LDL) koleszterinszintje 47 százalékkal gyakrabban magasabb, mint az egészséges tesképpel rendelkezőknek. A kóros érték a vérzsírok többi részére is vonatkozott.

„Fontos az embereket ráébreszteni arra, hogy hamis testképet látnak, ha ez bizonyítható, mert ezzel súlyos szövődményeket lehet megelőzni” – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.