Hihetetlenül kitartó, már 110 éve fényeskedik

Már 110 éve világít a világ legöregebb működő villanykörtéje, ráadásul szinte egyhuzamban.

MNO
2011. 06. 16. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izzót még 1901-ben csavarták foglalatába egy kaliforniai város, Livermore egyik tűzoltóállomásán. Nem mondhatni, hogy vakító fényerejű, mivel csupán 4 wattos a szénszálas égő, viszont rendkívül „kitartó”. A 110 év alatt csak 1903-ban, 1937-ben és 1976-ban kapcsolták le. 1937-ben ugyan egy teljes hetet „aludhatott”, 1976-ban viszont csak 22 percnyi pihenőt kapott. Attól fogva csupán alkalmi áramszünetekkor „szundíthatott” kicsit. Már több mint egymillió órát világított eddig – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A fényforrás fényes karriert „futott be”: Guinness-világrekorder, saját honlapja van (évente egymillióan látogatják), külön történelmi társaság alakult köré. Rajongói tábora – az igazi „kemény mag” – webkamerán keresztül a nap 24 órájában figyeli imádottját.

A tűzoltók nem nyúlnak hozzá, le sem porolják, nehogy baja essék. A legendás izzó védett a túlfeszültség ellen és külön dízelgenerátor, valamint egy akkumulátor áll készenlétben áramkimaradás esetére. A tűzoltók számára is jelkép az „örökmécses”: az örök készenlétet szimbolizálja.

Az égő természetesen remek reklám lehetne gyártójának, mely az ohiói Shelby Electric nevű vállalat – volt. A cég nem érhette meg sem a 100., sem az 50., de még a 25. izzóműködési évfordulót sem. Terméke „serdülőkorában”, 1914-ben le kellett húznia a rolót. Nem csoda. Hogyan növelte volna eladásait, ha körtéit sohasem kell cserélni?

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.