Hogyan lehet zöld a konzervatív politika?

Dékány Lóránt
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy lehet zöldre festeni Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert? – tette fel a kérdést Török Gábor politológus Olajos Péternek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára által írt, Konzervatív zöldség című könyv bemutatóján azt feszegették, hogyan férhet össze a zöld- és a konzervatív politika. – Az ökopolitikai pártok globalizációellenes nézeteket vallanak. A konzervatív irányvonal elfogadja, hogy létezik globalizáció, és ennek adottságait próbálja kihasználni – fogalmazott Olajos Péter. A helyettes államtitkár hozzátette, kevés olyan ágazat van, ahol annyi munkahelyet lehet teremteni, mint a klímagazdálkodásban. – A világban slágertémának számítanak a „zöld” területek. Ezért globálisan sok pénz forog ebben az ágazatban. Nekünk azt kell elérni, hogy Magyarország befogadóképessé váljon ezekre a forrásokra.
Például erre szolgál az energetikai beruházások engedélyezésének egyszerűsítése. A szerző rámutatott: bár az elmúlt 30 évben erősödött a környezetvédelem politikai vetülete, de annak alakításában a zöldpártok marginális szerepet játszanak. A nagy környezetvédelmi döntéseket a konzervatív és a szociáldemokrata erők hozták meg világszerte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.