Hőhullám: ennyire meleg még csak egyszer volt

A washingtoni Reagan Nemzeti Repülőtéren csütörtökön a hőség hajszál híján elérte a 39 fokot, amihez foghatót eddig csak 1874-ben mértek.

MNO
2011. 06. 10. 3:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai fővárossal határos Maryland államban, a waldorfi standionból, ahol sportnapot tartottak általános és középiskolai tanulók számára, 72 diákot szállítottak kórházba, mert rosszul lettek a hőségtől. A washingtoni régióban tavaly 67 napon át mértek 32 foknál magasabb hőmérsékletet, amivel utolérték az 1980-ban született rekordot, de elképzelhető, hogy idén meg is fogják dönteni azt.

Az északkeleti régió több nagyvárosában, Baltimore-ban, Bostonban és Philadelphiában is a washingtonihoz hasonló rekkenő hőséget mértek. New Yorkban, ahol a meleg alig néhány fokkal maradt el ezen metropoliszok mögött, 524 nyilvános hűsölő helyet – egyebek között könyvtárakat és idősotthonokat – nyitottak meg. Itt az emberek légkondicionált helyiségekbe húzódhattak a kánikula elől, vizet kaptak és orvosi ellátásban részesülhettek. Hogy ne menjen ki a hűtött levegő, a városi metrószerelvények kocsijain a le- és felszállók csak egyetlen ajtót vehettek igénybe.

Kansas szövetségi állam fővárosában, Wichitában a meleg csütörtökre virradóra, valamivel éjfél után érte el a 39 fokot. Wisconsinban csütörtökön ketten haltak meg részben a hőség miatt: két ittas férfi egy vasúti hídról az államéval azonos nevű folyóba vetette magát, hogy lehűljön. A rendőrség szerint mindketten vízbe fúltak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.