Hullahegyek kísérték a szakadást

A mexikói sajtó is azért foglalkozik most a michoacáni Család nevű drogkartellben történt szakadással, mert valóságos hullahegyek kísérik a „nézeteltérést”. A portugál sajtóban az új koalíciós kormány beiktatása a fő téma, miközben a tudósítók fél szemmel a görög válságra is figyelnek az esetleges negatív következmények miatt.

2011. 06. 21. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmundo.es – Spanyolország, Excelsior.com.mx, Milenio.com, Eluniversal.com.mx – Mexikó

A spanyol El Mundo mexikói rovata is foglalkozott a múlt hét óta felerősödött belviszállyal, amely az egyik mexikói drogkartell szakadásával járt. A hatóságok megállapították, hogy 12 nap alatt 49 haláleset hozható összefüggésbe a két pártra szakadt michoacáni családdal, amelynek két szárnya esett egymásnak. Csak hétfőn öt kivégzett embert találtak az állam területén. Az egymással szembekerült két szárnyat Jesús „El Chango” Méndez, a széthullóban levő drogbanda egyik volt alvezére, és az Enrique Plancartéval (La Chiva) szövetkezett Servando Gómez, „La Tuta” vezeti. Utóbbi kettő a megtévesztő Templomos Lovagok nevet adta az új csoportnak, és ott végeznek a vetélytárs embereivel, ahol tudnak, egyelőre csak a közép-mexikói állam területén.

A leszámolások időben egybeesnek a most is zajló U-17-es labdarúgó-világbajnoksággal, amely éppen Moreliában, az állam székhelyén zajlik. A „templomosok” azzal vádolták meg pénteken „El Changót”, hogy szövetkezett a Zétákkal. A volt elitkatonákból alakult és eredetileg bérgyilkos tevékenységet végző kartellről az a legfrissebb hír, hogy egyre nagyobb számban vetik be a fiatalokat. Vasárnap a spanyol El Mundo rövid összeállításban mutatta be a Zéták nemritkán kiskorú bérgyilkosait, akik szerint a kartelltagok kényszerítik őket, hogy beálljanak közéjük és gyilkoljanak. A múlt héten elfogott tíz bérgyilkosból négy – köztük két lány – még nem érte el a nagykorúságot.

Cmjornal.xl.pt, Expresso.clix.pt, Jornaldenegocios.pt, Diarioeconomico.com – Portugália

Pedro Passos Coelho, a ma délben beiktatott új portugál kormányfő még tegnap figyelmeztette az új parlamenti képviselőket, hogy ne tervezzenek nyári programokat, sok lesz a teendőjük. A scaupán 11 tagú koalíciós – szociáldemokrata-kereszténydemokrata – kormány új vezetője beiktatási beszéde végén megígérte a lakosságnak, hogy nem vallhatnak kudarcot, és nem is fognak. Nem ígérte meg, hogy nem fognak elkövetni hibákat, de azt igen, hogy csökkenteni fogják az adósságállományt a saját mozgástér és döntésképesség növelése érdekében. Kisebb, gyorsabban cselekvő és erős államot ígért, amely küzd a korrupció ellen, és nem fojtja meg a lakosságot. Gazdasági minisztere, Álvaro Santos Pereira még a beiktatás előtt közölte, hogy politikai öngyilkosságot követne el a kormány, ha folytatná a bércsökkentést.

Hétfőn Paulo Macedo, az egészségügyek új felelőse sokatmondóan bejelentette, előbb fel kellene mérni, hogy az emberek hajlandók-e többet fizetni az egészségügyi szolgáltatásokért. Vítor Gaspar, a portugál helyzetben jelenleg legfontosabb tárca vezetője a beiktatás előtt találkozott a trojka, vagyis az EU, az IMF és az EKB képviselőivel. Mint ismeretes, a három fél 78 milliárd euró hitelt ajánlott meg a túlzott költségvetési hiány és az elszabadult államadósság miatt bajba került portugál ügyvezető kormánynak. A kiszivárgott hírek szerint most csak az ellenőrzés ütemtervéről tárgyaltak. Vítor Gaspar viszont tisztában van felelősségének nagyságával és hangsúlyozta, óriási szerencsére van szüksége, hogy sikerrel elvégezze feladatát.

Az új kormány a tőzsdén bizalmat kapott – egyelőre –, mert a tegnapi 2,02 százalékos eséshez képest délután négykor több mint 1 százalékot szerzett vissza a tegnapi veszteségből. A tegnap 50 százalék fölé kerülő államcsődkockázat délelőtt visszaesett 48,49 százalékra, és az állampapírok hozama is csökkent, de még mindig a pénteki zárás szintje fölött mozgott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.