Idén a balkáni országok is elindulhatnak az unió felé

Akár három nyugat-balkáni ország esetében is a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolhatja az idén az Európai Bizottság – vélekedett Stefan Füle egy szombati osztrák napilapban megjelent interjúban.

MNO
2011. 06. 18. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bővítési biztos a Die Pressének nyilatkozva kifejtette: Szerbia, Montenegró és Macedónia lehet ez a három ország. Hozzátette, „garancia” azonban nincs erre. A bizottság az idén korábban elkészíti véleményét erről a három országról, így a tagállamok kormányai az így nyert időt fel tudják használni arra, hogy a parlamentekkel közösen előkészítsék a döntést – mondta. Az Európai Bizottság a múlt pénteken zöld jelzést adott Horvátország uniós csatlakozásához azzal, hogy a csatlakozási tárgyalások lezárását javasolta a tagállamoknak.

Martonyi János magyar külügyminiszter szerint jó esély van arra, hogy ez még júniusban, a magyar elnökség vége előtt megtörténik. Füle ismét hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása az egész térség európai integrációs folyamatát felgyorsíthatja. A török európai uniós csatlakozási folyamatban új lendületet remél a biztos a közelmúltban lezajlott parlamenti választásoktól, de hangsúlyozta azt is, hogy az EU-nak is „tartania kell magát a játékszabályokhoz”.

„Elkezdtük a csatlakozási tárgyalásokat, és folytatnunk is kell azokat” – fogalmazott. Ankara részéről új impulzust adhatna a folyamatnak például a ciprusi hajózási és repülési felségjelzések elismerése – mondta. Füle a Törökországot iszlám országnak tekintő és ezért uniós csatlakozásával szemben fenntartással élő vélemények ellen érvelt az interjúban. Törökország világi állam és elkötelezett azok mellett az értékek mellett, amelyeken az EU alapszik – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.