Így ünneplik a 825. évfordulót

Ezen a hétvégén a kulturális-szórakoztató rendezvényeké lesz a főszerep az alapításának 825. évfordulóját ünneplő Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshidán. A programsorozat keretében pénteken óvodatörténeti kiállítás nyílik a Zagyva-parti településen.

Pálffy Renáta
2011. 06. 24. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jánoshida a premontrei rend birtokaként már a XII. század óta létezett. 1186 körül épült fel római katolikus temploma, mely az Alföld legértékesebb román kori, Árpád-kori jelleget is magán viselő műemléke. A falu történetét bemutató kiállítás (825 év a Zagyva partján) mellett pénteken óvodatörténeti kiállítás is nyílik Töredékek az óvodáztatás történetéből címmel.

A kezdetektől kívánják a közönség elé tárni a magyar óvodák életét, különös tekintettel a jászsági óvodák történetére. A sorból természetesen a helyi óvoda bemutatása sem maradhat ki: fényképek, dokumentumok és játékok segítségével idézik fel az intézmény múltját. A kiállításon egyedi magángyűjtemények darabjai is láthatók lesznek. A már gyémántdiplomával is rendelkező óvónők féltve őrzött kincsei most először lesznek megtekinthetők a szélesebb közönség számára.

Jánoshida történelmének megidézése után szombaton a könnyedebb programok jutnak nagyobb szerephez. Délelőtt rendezik a faluból elszármazottak találkozóját. Délután pedig lovas verseny, kutyás bemutató, jászsági lakodalmak bemutatója és bábelőadás szerepel a rendezvények között. A színes forgatag koncertekkel és tűzijátékkal zárul.

Vasárnap a hagyományos búcsút rendezik, ünnepi szentmise és körmenet lesz. A nap folyamán kirakodóvásár is várja az érdeklődőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.