Így vadnyugat lesz Amazóniából

A brazil lapok és a spanyol El País is foglalkozott a brazil katolikus egyház figyelmeztetésével: ha így megy tovább, vadnyugat lesz Amazóniából. Még a spanyol lapok is bemutatták azt a mexikói óvónőt, aki a múlt héten hatalmas lélekjelenlétével megvédte óvodásait egy közeli tűzpárbajtól.

2011. 06. 01. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

folha.uol.com.br, estadao.com.br, correiobraziliense.com.br, oglobo.globo.com, veja.com.br – Brazília, elpais.com – Spanyolország

Több brazil médium beszámolt a brazil katolikus püspöki konferenciához (CNBB) tartozó földi pasztorális bizottság (CPT) keddi közleményét a múlt heti gyilkosságokkal kapcsolatban, amelyek során négy környezetvédő földművelőt öltek meg Pará állam területén. A közlemény hangsúlyozta, hogy inkább a vadnyugathoz hasonlít Amazóniának azon része, ahol Rondonia, Acre és Amazonas állam terül el. Martha Cunha, a CPT munkatársnője elmondta, hogy ha valaki Lábreában feljelent egy törvényszegőt – ez a közigazgatási kerület 880 kilométerre fekszik az Amazónia fővárosának tekintett Manaustól –, akkor a halál fia. Okirat-hamisítók, fegyveres banditák használják ki, hogy egyelőre büntetlenül tevékenykedhetnek, mert az igazságszolgáltatás keze még nem éri el őket. Az új brazil kormány ezért napirendre tűzte az ideiglenes igazgatás bevezetését azokban az államokban, ahol megölték a környezetvédőket. Még a környezetvédelmi tárcához tartozó felügyeleti szerv, az Ibama dolgozói is csak fegyveres kísérettel merészkednek Amazónia állam ezen területeire.

Az El País felidézte a 14 évvel ezelőtti mészárlást O Dorado de Carajásban, ahol 19 paraszttal végeztek. Azóta 212 újabb gyilkosságot követtek el, és 809 személy kapott halálos fenyegetést. A politikai elemzők és a szociológusok is úgy értelmezik a püspökök közleményét, hogy szoros az összefüggés a gyilkosságok és a most is tárgyalt erdőgazdálkodási törvény módosítása között. Dilma Rousseff elnök akarata ellenére az alsóház megszavazta a törvényt, amely felmentené az Amazónia kiterjedt erdőségeit eddig büntetlenül irtó cégeket. Az elnöknő ezért arra kérte a szenátust, hogy utasítsák el az alsóházban már elfogadott törvényt.

elpais.com, elmundo.es, abc.es – Spanyolország

Még a spanyol sajtóban is valóságos hősnek számít az a monterreyi óvónő, aki a múlt héten nem kis lélekjelenléttel megvédte a rábízott kicsinyeket a közelben kitört tűzpárbajtól. Az El País is közölte a YouTube-ot is megjárt, másfél perces felvétel történetét, amelynek készítője ugyan nem látható, csak hallható. Rodrigo Medina Nuevo León állam kormányzója mindenesetre már ki is tüntette az óvónőt egy oklevéllel. A lap megtudta, hogy a felvétel egyik barátja révén került fel a legismertebb közösségi hálóra. Alig néhány óra telt el Rivero kitüntetése után és Nuevo León állam székhelyén, Monterreyben – ugyanabban a negyedben, ahol Rivera ilyen nagy lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot – máris újabb lövöldözésre került sor. Ezúttal öt fiatal bandatag vesztette életét egy taxiállomás közelében a nagy kaliberű fegyverekkel vívott tűzpárbajban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.