Ilyen még nem volt az USA történetében

Az Egyesült Államok történetében először a végzettséggel rendelkező bevándorlók száma túllépte a képzetlenekét – tudósít a The Washington Post. A csütörtökön nyilvánosságra hozott statisztika új irányba terelheti a bevándorlásról szóló parázs vitát az országban. Videojáték készül a leghírhedtebb amerikai zsoldoscsapat „kalandjairól” – tudósít a Wired. Az 505 Games az iraki civilek meggyilkolásával is gyanúsított Blackwaterről készít lövöldözős játékot.

Kovács N. László
2011. 06. 09. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post – washingtonpost.com

Az Egyesült Államok történetében először a végzettséggel rendelkező bevándorlók száma túllépte a képzetlenekét – tudósít a The Washington Post. A csütörtökön nyilvánosságra hozott statisztika új irányba terelheti a bevándorlásról szóló parázs vitát az országban.

A Brookings Institute adatai szerint az Egyesült Államokban tartózkodó, munkáskorú bevándorlók 30 százaléka büszkélkedhet legalább BA-diplomával, míg csupán 28 százalék nem rendelkezik még érettségivel sem. A megdöbbentő változás nyilvánvalóan annak is köszönhető, hogy az ország ipari termelése az elmúlt évtizedekben csökkent, és egyre inkább az információs és tudományos szektornak adta át a helyét, amely nem sokat tud kezdeni a csupán kétkezi munkára képes bevándorlókkal.

A jelentésből kiderül, az elmúlt tizenöt évben a dolgozó korú bevándorlók száma megkettőződött az Egyesült Államokban, 14,6 millióról 29,7 millióra nőtt. Mind a képzetlen, mind a végzettséggel rendelkezők száma gyorsan növekedett, utóbbiak azonban, különösen az elmúlt évtizedben, nagyobb arányban érkeztek. A két kategória földrajzilag is láthatóan elkülönül: míg a parti városok főként a diplomás munkaerőt vonzzák, a mexikói határ mentén fekvő államok inkább a fizikai munkásokat csábítják. Más a két csoport etnikai megoszlása is: a képzetlenek főként Mexikóból és Közép-Amerikából, míg a képzettek Indiából, Kínából és a Fülöp-szigetekről érkeznek.

A statisztika ezenfelül új irányt szabhat az immigrációt körülvevő vitának is, amelynek középpontjában általában a képzetlen, általában illegális bevándorlók állnak. „Ha ez a téma kerül szóba, a televíziók általában éppen a határon átszökő sötét alakokat mutatnak – magyarázza Benjamin Johnson, az Amerikai Bevándorlók Tanácsának elnöke. – A vitában általában csak a képzetlen munkaerő beáramlása kerül szóba, pedig ennél valójában jóval többről van szó.”

A szigorúbb bevándorlási politikát támogató immigrációkutató központ vezetője szerint azonban az ország gazdasága szempontjából a képzett munkások érkezése is kifejezetten káros. „A friss diplomások így is kifejezetten rosszul teljesítenek a munkaerőpiacon. Az országba áramló hasonló végzettségű külföldiek csak még jobban megnehezítik a helyzetüket” – vélekedik Steven Camarota.

A hazaiak nehezen veszik fel a versenyt tengerentúli vetélytársaikkal. Egy ukrán vagy indiai programozó ugyanis ma már legalább olyan jól képzett, mint amerikai munkatársa, de általában lényegesen kevesebbel is beéri.

Wired – wired.com

Videojáték készül a leghírhedtebb amerikai zsoldoscsapat „kalandjairól” – tudósít a Wired. Az 505 Games az iraki civilek meggyilkolásával is gyanúsított Blackwaterről készít lövöldözős játékot.

A fejlesztés Erik Prince egykori Blackwater-vezér közreműködésével folyik, aki „intenzív, mozifilmbe illő játékmenetet” ígér. A játékos egy képzeletbeli észak-afrikai városban akciózhat, majd egy képzeletbeli Blackwater-közlegény bőrébe bújhat, feladatai között pedig szerepel majd a lakosság biztosítása a városkát uralni akaró két hadúr katonáitól. A nagyobb hitelesség kedvéért a játék készítésében valódi Blackwater-zsoldosok is részt vesznek.

A Blackwater magánkézben lévő biztonsági vállalat, amely főként közel-keleti tevékenységével vált hírhedtté. Az azóta Xe Services néven működő cég iraki ténykedése óriási felháborodással járt, egyik akciójuk során ugyanis a gyanú szerint 17 ártatlan civillel végeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.