Interneten választhatjuk ki a legjobb megtakarítást

A lakossági ügyfelek tájékozódását segítő betét- és megtakarításkereső programot indított honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a programmal 167 hitelintézet – bank, fióktelep, takarékszövetkezet – közel kétezer betét jellegű megtakarítási konstrukcióját lehet egyszerűen és gyorsan összehasonlítani – közölte a PSZÁF szerdán.

MNO
2011. 06. 01. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A www.pszaf.hu/fogyasztoknak/bal_menu/betetilekerdezo címen elérhető alkalmazás a lekötött betétektől a befektetési konstrukciókkal kombinált betéteken és a megtakarítási számlákon át egészen a tartós befektetési szerződésekig tartalmazza a piacon aktuálisan elérhető betéti konstrukciókat.

A június 1-jétől működő program a pénzügyi szolgáltatók kötelező adatszolgáltatásán alapul, azaz a piacon aktuálisan kínált termékek legfontosabb jellemzői alapján tud keresni a felhasználó. A betét- és megtakarításkereső indítását a piaci szereplőkkel történt szakmai konzultáció, több hónapos informatikai tesztelés és a PSZÁF új adatfogadási rendszerének fejlesztése előzte meg – olvasható a közleményben.

A keresőprogramban a felhasználók a választást megkönnyítő fogyasztóvédelmi információkat, pénzügyi szótárt, mérlegelendő szempontokat és figyelemfelhívásokat is találnak. Azoknak, akik nem tudják, hogy pontosan milyen típusú terméket keresnek, a döntést megkönnyítendő, többlépcsős választóprogram áll rendelkezésre, ha pedig egy ügyfél számára több konstrukció jellemzői tűnnek megfelelőnek, a kiválasztott termékek összehasonlítását külön alkalmazás segíti.

A PSZÁF közlése szerint nem szerepelnek a programban a speciális célhoz kötött megtakarítási konstrukciók (például a lakás-takarékpénztári megtakarítások, nyereménybetétkönyvek, gyámhatósági takarékbetét), valamint az egyedileg kialakított jellemzőik miatt a befektetési jellegű függő kamatozású betétek, illetve a privát- és prémiumbanki termékek.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a PSZÁF klasszikus hatósági feladatai mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyez a fogyasztók korszerű tájékozódásának elősegítésére. Ennek érdekében tavaly áprilisban már elindította hitel- és lízingválasztó programját, amely – júliusi bővítésének köszönhetően – immár valamennyi hitelintézet és pénzügyi vállalkozás konstrukcióinak adatait összegzi. A harmadik fogyasztóvédelmi internetes kereső eszköz, a lakossági számlaválasztó program várhatóan 2012 elején indul majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.