Ismét lehet koporsós temetést rendezni a szabolcsi temetőkben

Két nyíregyházi temetőrész kivételével ismét lehetővé vált a koporsós temetés a megye sírkertjeiben – közölte Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 06. 24. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A temetkezési szolgáltatás korlátozását a magas talajvízszint miatt vezették be az idén januárban, mivel az előírások szerint nem lehet koporsós temetkezés ott, ahol a talajvíz a talajszint alatti két métert eléri.

A megyeszékhelyi temetők mellett további négy vidéki sírkertet üzemeltető vállalat igazgatójának tájékoztatása szerint a tilalmat a megye nagy részén azóta már feloldották, kivétel a nyíregyházi északi temető, amelynek mélyebb pontjain a talajvíz magassága még mindig lehetetlenné teszi a koporsós temetéseket. Emellett a város külterületén fekvő másik sírkert egyharmadán sem kérhető ez a szolgáltatás. Ahol nem végezhető koporsós szertartás, ott a hozzátartozók a hamvasztást is választhatják, bár ezzel a lehetőséggel az utóbbi időben mindössze néhány esetben éltek – mondta Szekrényes András. Hozzátette: külön kérésre ideiglenes sírboltban is el tudják helyezni a halottat.

További problémát jelent, hogy a magas vízállás miatt exhumálni sem lehet, így a holttestek más sírboltokba történő áthelyezése sem lehetséges. Péntekre virradó éjjel ráadásul jelentős mennyiségű eső esett Nyíregyházán, s ez tovább növelte a talajvíz szintjét az érintett temetőkben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.