Ismét támadást hajtott végre az al-Kaida

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó fegyveresek megtámadtak egy börtönt szerda hajnalban Jemen délkeleti részén, Mukallában, megöltek egy őrt, és lehetővé tették hatvannál több fogoly kitörését – közölte egy biztonsági forrás és több szemtanú.

MNO
2011. 06. 22. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy katona meghalt és kettő megsebesült, miután a fegyveresek tüzet nyitottak az al-Munavara börtönre Hadramaut tartomány székhelyén. „A fegyveresek lőni kezdték a börtön kapuit, és tűzpárbajt vívtak az őrökkel” – mondta a biztonsági forrás, hozzátéve, hogy az ott fogva tartott több mint száz al-Kaida-tag közül 62 tudott kitörni a börtönből, és közülük kettőt sikerült elfogni. Egy fogoly is megsebesült a tűzharcban. A biztonsági tisztségviselő szerint minden fogoly jemeni volt, és többségük azután került börtönbe, hogy hazatért Irakból, ahol a lázadók soraiban harcolt.

Május 29-én több száz fegyveres – saját közlésük szerint a Saría Hivei nevű, az al-Kaidához kötődő szervezet tagjai – elfoglalta a déli Zindzsibár városát, Abján tartomány székhelyét. Azóta e fegyveresek és a biztonsági erők harcaiban a kormányerők több mint száz tagja esett el. Tábornokok, akik átálltak az Ali Abdalláh Száleh elnök lemondását követelők oldalára, azzal vádolták az államfőt, hogy kiszolgáltatta a várost a „fegyveres terrorcsoportoknak”. Szerintük Száleh így akarja „felmutatni az al-Kaida rémét” és biztosítani magának a további nemzetközi támogatást, azt hangoztatva, hogy csak ő képes elejét venni az iszlamista hatalomátvételnek. Mukallában is azzal vádolta a tartomány civil szervezeteinek szóvivője a hatóságokat, hogy elősegítették az al-Kaida-fegyveresek szökését a város központi börtönéből. „A rezsim az utolsó óráit éli, és zűrzavart akar provokálni a tartományban” – mondta Nászer Bakazkúz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.