Járvány: még több pénzt szánnak a gazdák kárpótlására

Az előző napi 150 millióról szerdán 210 millió euróra emelte az Európai Bizottság azt az európai uniós költségvetési keretet, amelyből a zöldségtermelő gazdákat a németországi hasmenésjárvány miatt kieső bevételért kompenzálhatják. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/789562" target="_blank"><strong>• Vége lehet egyszer? Csökkent az új fertőzések száma + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 08. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dacian Ciolos mezőgazdasági felelős a döntést Brüsszelben bejelentve úgy vélte, ez az összeg akár már 50 százaléknál nagyobb arányú kártérítést is biztosíthat a kárt szenvedett uborka-, paradicsom-, paprika-, saláta és cukkinitermelőknek. Ehhez adódik még a nemzeti zöldségtermelő szervezetek által nyújtható támogatás – tették hozzá brüsszeli források.

Az EU-tagállamok mezőgazdasági miniszterei – magyar elnökség alatt – kedden rendkívüli találkozón tárgyaltak a kártérítés kérdéséről. Akkor több ország egyértelművé tette, hogy százszázalékos kártérítésre tart igényt. Ciolos azonban ismét hangoztatta, hogy az uniós költségvetés támogatási lehetőségei végesek. Nem zárta ki mindazonáltal, hogy a keret a későbbiekben még emelkedik. A bizottsági javaslatot még a tagországok miniszteri tanácsának is jóvá kell hagynia.

Az EU zöldségtermelői az utóbbi hetekben helyenként a termés kétharmadát sem tudták eladni a hasmenésjárvány miatt a vásárlókban kialakult aggodalmak miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.