Javulnak a gazdaság kilátásai, 3 százalékkal bővülhet a GDP

A beruházások és a magánfogyasztás második félévi nagyobb dinamikájának köszönhetően a Kopint-Tárki Konjunktúraintézet változatlanul az éves bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékos bővülésére számít az idén, csaknem megegyezően a kormány által a konvergenciaprogramban megjelölt 3,1 százalékkal.

MNO
2011. 06. 23. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságkutató csütörtökön bemutatott legfrissebb konjunktúrajelentésében jövőre is 3 százalékos gazdasági bővülést valószínűsít. Az idei inflációs előrejelzést kissé, 3,9 százalékról 4 százalékra emelte a kutatóintézet, és rontotta a 2012-es prognózisát is: a márciusban várt 3,4 százalékról 3,6 százalékra. Az államháztartás idei hiánya – a magán-nyugdíjpénztári vagyon nélkül – 2,9 százalék lehet az intézet szerint, jövőre azonban 3,2 százalékra nőhet.

A Kopint-Tárki szerint a magyar gazdaság kilátásai bár ellentmondásosak, de javulnak, a növekedés motorja továbbra is az export marad, s bár termelési oldalon jelentősen nő a mezőgazdaság hozzájárulása a növekedéshez, de a húzóerő továbbra is az ipar lesz – áll a jelentésben.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta, hogy a magánfogyasztás 1,5 százalékkal emelkedhet, míg a közösségi fogyasztás stagnálhat. A beruházások szerényen, de határozottan 2,5 százalékkal bővülnek, és a bruttó felhalmozás a korábban várt 3 százalékkal szemben az idén 5 százalékkal bővülhet. A felhalmozás növekedése az első negyedévben ugyan magasabb, 8,4 százalék volt, ám Palócz Éva hangsúlyozta, mivel a készletek feltöltése nem folytatódhat az eddigi ütemben, a bruttó felhalmozás bővülése inkább a beruházások növekedésén alapul majd.

Javultak az exportkilátások is a kutatóintézet szerint: a kivitel az idén a korábban várt 9 százalékkal szemben 10 százalékkal is bővülhet, a behozatal pedig 8,1 százalék helyett 9,7 százalékkal nőhet. Az első négyhavi 11,1 százalékos ipari növekedési ütem után lassul a bővülés, de átlagosan 8-9 százalék környékén maradhat az év hátralévő részében. Ha az időjárás nem lesz túlzottan szélsőséges, a mezőgazdasági termelés az idén – kétéves visszaesés után – újra 10 százalékkal bővülhet. Ugyanakkor az építőipar mélyrepülése folytatódik az intézet várakozásai szerint, a prognózis még egy 8 százalékos visszaesést is az optimista szcenárió között említ.

Palócz Éva az előrejelzés legsúlyosabb kockázatának nevezte a háztartások fogyasztásának, illetve a lakossági megtakarításoknak az alakulását. A Kopint-Tárki idén a háztartások reáljövedelmének 4-5 százalékos növekedésével számol, a családi kedvezmény nélkül azonban ennek mértéke csak mintegy 2 százalék körül alakul. Reálbér- és reáljövedelem-növekedés annak ellenére lesz idén, hogy a foglalkoztatásban nem várható javulás – mondta. A változatlanul magas, tartósan 11 százalék feletti munkanélküliség és a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatás szintje sem emelkedik.

Palócz Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy számításaik szerint a miniszterelnök által bejelentett államadósság-csökkentés hatására a bejelentettnél is alacsonyabbra, a GDP arányában 76 százalék körülire csökken az adósság szintje.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.