Jó a viszony Románia és Magyarország között

Nagyon jónak nevezte a Románia és Magyarország közötti politikai-diplomáciai párbeszédet Teodor Baconschi román külügyminiszter, aki csütörtökön egy bukaresti konferencián feltett kérdésre válaszolva nyilatkozott.

MNO
2011. 06. 23. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agerpres román hírügynökség szerint a külügyminisztert a magyar parlament egyik magas rangú, nem nevesített tisztségviselőjének a kijelentéséről kérdezték, miszerint Romániának nyolc megyévé történő területi-közigazgatási átalakítása problémát okozhat a két ország viszonyában. Baconschi szerint „az a jó, ha megőrizzük higgadtságunkat”. A román diplomácia vezetője szerint nem kell alaptalan félelmet, világvége-hangulatot kelteni a román–magyar viszonyban, hiszen Európában vagyunk, a két országnak számos közös érdeke van, és továbbra is felelősen fognak dolgozni a térség egyensúlyának megőrzéséért, a jószomszédi viszonyért.

A román külügyminisztérium a múlt héten szokatlannak és nem helyénvalónak minősítette Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes álláspontját, amely szerint az etnikai arányok tudatos megváltoztatását jelentené a tervezett új romániai régióbeosztás. A székely és az erdélyi magyar megmaradás nagyon súlyos veszélyeztetését jelentené az új beosztás, s azt semmilyen formában nem tudják elfogadni – szögezte le. „A magyarság számára élet-halál kérdés, hogy a történelmileg kialakult Székelyföld, a magyarlakta megyék egyben maradjanak” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Traian Basescu román államfő egy csütörtök esti televíziós adásban megerősítette, hogy Románia nem ért egyet Semjén nyilatkozatával, s ő személyesen ezt úgy juttatta kifejezésre, hogy nem vett részt a bukaresti magyar nagykövetnek a román fővárosban akkreditált nagykövetek számára szervezett tanácskozásán, amelyre meghívták őt is. Basescu elmondta, hogy nagyon jó a viszonya Orbán Viktorral, akivel találkozni fog Brüsszelben, és megtárgyalják ezt a kérdést is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.