Jönnek a marihuánakivonatos gyógyszerek?

A szlovák kormány jóváhagyta azt a javaslatot, mely lehetővé tenné a marihuánakivonatot tartalmazó gyógyszerek felírását. Az egészségügyi miniszter szerint ez nem jelenti a marihuána orvosi célokra történő felhasználásának engedélyezését.

MNO
2011. 06. 10. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a parlament rábólintana a javaslatra, akkor Szlovákiában a jövőben kenderkivonatot tartalmazó gyógyszer is kapható lenne. Az egészségügyi minisztérium a kábítószerek második csoportjába sorolta a kenderkivonat két speciális molekuláját. Olyan két molekuláról – a kannabidiol (CBD) és a tetrahidrokannabinol (THC) – van szó, amelynek világszerte bebizonyított gyógyászati hatása van, s minden klinikai vizsgálaton átestek már.

Az egészségügyi minisztérium gyógyszerpolitikáért felelős vezetője, Michaela Gajdošová szerint mindkét molekulának görcsoldó hatása van a szklerózis multiplexben szenvedő betegek esetében. A diagnózisra egy szájspray-t használnak, amely az említett molekulákat tartalmazza. Ilyen gyógyszer Spanyolországban, Nagy-Britanniában és Csehországban van regisztrálva.

A javaslat szerint novembertől a gyógyszergyártó cég kérvényezheti e két hatóanyagot tartalmazó gyógyszer regisztrációját. Az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet a kérvényt elbírálja, s ha rendben találják, akkor regisztrálja a gyógyszert, s azután már felírhatják receptre.

Stefan Zelník (SNS) képviselő bírálta a döntést, mivel szerinte mindez a könnyű drogok legalizációjához vezethet. Úgy véli, ez egy veszélyes kezdeményezés, s pártja a parlamentben nem fogja támogatni.

Ivan Uhliarik (KDH) egészségügyi miniszter az Aktualne.sk hírportálnak nyilatkozva hangsúlyozta, a javaslat nem jelenti a marihuána orvosi célokra történő felhasználásának engedélyezését. Ezt az SaS szorgalmazza az utóbbi időben. Sulíkék választási programjában a marihuána dekriminalizációja is szerepelt, ám a miniszter határozottan elutasította, hogy most az ehhez vezető első lépésről lenne szó. Uhliarik szerint a gyógyszer szájspray formájában létezik, s egy olyan származékról van szó, amelyet csak speciális receptre írhatnak fel, s a szóban forgó gyógyszer pedig a patikák széfjében van elhelyezve.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.