Július 11-ig igényelhető a támogatás

Az uniós zöldségtermesztőknek a májusi kólijárvány miatt járó kompenzációs támogatás július 11-ig igényelhető; az erről szóló rendeletet most tették közzé az Európai Unió hivatalos lapjában – tájékoztatott a Külügyminisztérium kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791211" target="_blank"><strong>• Kevés a „forró nyom”, folytatódik a hajsza a kórokozó után</strong></a>

MNO
2011. 06. 21. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eszerint az EU-tagállamok uborka-, cukkini-, paradicsom-, édespaprika-, és endíviatermesztői rendkívüli támogatást kérelmezhetnek az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból. A Németországban májusban kitört, hasmenést okozó és halálos áldozatokat követelő kólijárvány miatt keletkezett károk enyhítését célzó támogatás keretében összesen 210 millió euró fizethető ki. A tagállamok illetékes hatóságai a rendelet értelmében legkésőbb ez év október 15-ig kötelesek kifizetni a rendkívüli támogatást.

A kólijárvány miatt drasztikusan visszaesett értékesítési lehetőségek súlyos károkat okoztak az európai agrártermelőknek. A magyar EU-elnökség által június 7-ére összehívott rendkívüli agrártanácsülés Luxembourgban döntött arról, hogy az EU segélyt folyósít a kólijárvány miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelőknek. A most megjelent rendelet szerint a gyümölcs- és zöldségágazatot ért veszteségeket május 26. és június 30. közötti időszakra vonatkozóan kompenzálják.

A kiegészítő támogatást a nyersen fogyasztásra szánt uborka, paradicsom, édes paprika, cukkini, valamint egyes, a salátafélék és az endíviafélék családjába tartozó termékek piacról történő kivonásával, zöldszüretével és be nem takarításával kapcsolatban használható fel. Azok a gazdák is igényelhetik, akik nem tagjai elismert termelői szervezetnek. A támogatás folyósítását július 11-ig lehet kérelmezni a tagállamok illetékes hatóságainál, amelyeket a tagállamok június 30-ig jelölnek ki.

A kólijárvány miatt hátrányt szenvedett gazdák – az uniós jogalkotás szokványos tempójához képest – nagyon hamar megkaphatják az ígért támogatást. A rendelet példás gyorsasággal született meg és az agrárminiszterek döntése után mindössze 10 nappal lépett hatályba – emlékeztet a Külügyminisztérium közleménye.

A támogatás magyar végrehajtási szabályait tette közzé a vidékfejlesztési miniszter a legújabb Magyar Közlönyben. Ennek melléklete tartalmazza a be nem takarított zöldség hektáronkénti támogatását, amely paradicsomnál 92 960, salátánál 25 674, uborkánál 36.000, paprikánál 79 920, míg a cukkininél 23 680 euró. A piacról június 30-ig lehet kivonni az árut, amely ingyenesen szétosztható, megsemmisíthető, a talajba bedolgozható, illetve komposztálható. Azok a termelők, akik nem tagjai valamely termelői szervezetnek, csak az ellenőrzés után vonhatják ki az árut.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.