Július 15-től már lehet pályázni

Az Új Magyarország vidékfejlesztési programból július 15-től mintegy hárommilliárd forint támogatásra lehet pályázni ritka és veszélyeztetett növények és mikroorganizmusok genetikai állományának megőrzésére – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel kedden.

MNO
2011. 06. 21. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleménye szerint a forrást a génmegőrzéssel foglalkozó gazdálkodó szervezetek a ritka vagy veszélyeztetett növényfajták felkutatására, gyűjtésére, a begyűjtött növények szaporítására használhatják fel. Mikroorganizmusok esetében a mikroszervezetek és genetikai tulajdonságaik megtartásához kérhetnek hozzájárulást a pályázók – olvasható a közleményben.

A vidékfejlesztési tárca közleménye kitér arra, hogy a programban való részvétel önkéntes, de a rendeletben rögzített kötelezettségeket öt évig kell vállalni, ez biztosítja, hogy az intézkedés eredményes legyen. A közlemény utal arra, hogy az a kérelmező jogosult támogatásra, aki a VM által kijelölt, a nemzeti genetikai erőforrás gyűjtemény részének tekintett növényeket és mikroorganizmusokat a teljes támogatási időszak alatt fenntartja, emellett a Nemzeti Génbanknál nyilvántartási számmal rendelkezik, illetve a rendeletben felsorolt növényfajoknak és -fajtáknak, valamint a mezőgazdaságban jelen lévő mikroorganizmusoknak a Nemzeti Génbank adatbázisában regisztrált tételeiből legalább 50 darabbal rendelkezik.

A dokumentum kitér arra is, hogy a támogatási kérelem beadásának adminisztratív követelményeiről a közeljövőben megjelenő, az MVH honlapon (www.mvh.gov.hu) közzétett közlemény nyújt felvilágosítást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.