Kadhafi kényszeríti a veszélyes átkelésre a menekülőket?

Róma bizonyítékokat gyűjt annak igazolására, hogy sok esetben Moammer el-Kadhafi rezsimje kényszeríti a bevándorlókat a Földközi-tengeren való veszélyes átkelésre – közölte az olasz külügyminiszter egy hétfői lapinterjúban.

MNO
2011. 06. 06. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franco Frattini szerint a tripoli vezetés célja, hogy bosszút álljon Európán a NATO légitámadásai miatt. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészeinek pedig elegendő bizonyíték áll a rendelkezésére ahhoz, hogy közbelépjenek. „Emberiesség elleni bűntettel állunk szemben” – fogalmazott a külügyminiszter.

Frattini elsősorban azt kifogásolta, hogy Európa „mennyiségi szempontból” tekint ezekre a tragédiákra ahelyett, hogy a balesetek emberi jogi dimenzióit vizsgálná.

A Kadhafi rezsimje elleni tüntetések februári kezdete óta migránsok ezrei indultak el Olaszország partjai felé, közülük több százan vesztek a tengerbe. Legutóbb kétszáz bevándorlónak veszett nyoma, mikor hajójuk múlt hét csütörtökön elsüllyedt az észak-afrikai partoknál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.