Kárpátaljára látogatott a miniszter

Egynapos nem hivatalos látogatást tett csütörtökön Kárpátalján Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki találkozott az ukrajnai megye kormányzójával, a kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak püspökeivel, esti programjában pedig az Ismét Vereckénél című Rákóczi-ballada előadásának a megnyitása szerepelt a munkácsi várban.

MNO
2011. 06. 23. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hende Csabát Ungváron hivatalában fogadta Olekszandr Ledida, Kárpátalja megye kormányzója. A találkozón a Rákóczi-ballada munkácsi, beregszászi és ungvári előadásáról volt szó, mivel a kormányzó a Benkő László és Gubcsi Lajos szerzőpáros által írt zenés darab kárpátaljai bemutatóinak a fővédnöke. A tárcavezető Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában felkereste Kovács Miklóst, a szervezet elnökét.

A honvédelmi miniszter Munkácson, a vár Zrínyi Ilona termében fogadást adott, amelyen részt vettek az ukrajnai magyar szervezetek, történelmi egyházak vezetői és a kárpátaljai magyar közélet szereplői. Üdvözlő beszédében Hende hangsúlyozta: a magyarságnak ugyan gazdag a múltja, de a jövőjét nem ez fogja meghatározni, hanem az, hogy miként fognak egymásra figyelni a szűkebb és a tágabb közösségen belül. A Rákóczi-szabadságharc ruszin résztvevőire utalva nagyon fontosnak mondta a jövő szempontjából a magyarsággal együtt élő más nemzetekre való odafigyelést, egymás segítését és a békés együttélést.

Az MTI érdeklődésére a honvédelmi miniszter elmondta: első ízben jár Kárpátalján, s lenyűgözte az a sok történelmi emlék, amit a térségben látott. „Ez és a kárpátaljai magyarság képviselővel való találkozás is megerősít abban a meggyőződésemben, hogy tettekre kell váltani azt az érzést, amelyet 2004 szomorú december 5-éje után tartogattunk magunkban, s amely tavaly júniusban a nemzeti összetartozásról elfogadott törvényben is testet öltött” – tette hozzá.

A miniszter a munkácsi várban megkoszorúzta Zrínyi Ilona és Petőfi Sándor szobrát, majd Lengyel Zoltán polgármester kalauzolásával megtekintette Munkács nevezetességeit. Az Ismét Vereckénél című Rákóczi-ballada előadásban, amelyet pénteken a beregszászi református templomban, majd szombaton az ungvári várban is bemutatnak, II. Rákóczi Ferencet Varga Miklós, a fejedelem anyját, Zrínyi Ilonát Gubás Gabi alakítja. A darabot végigkíséri Kobzos Kiss Tamás éneke, valamint Nagy Csaba tárogatóművész játéka.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.