Kárpótolják a zsidó közösséget Litvániában

A második világháború alatt a nácik által a zsidó közösségtől elkobzott javak kárpótlásáról hozott törvényt a litván parlament kedden.

MNO
2011. 06. 21. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályra 82 képviselő szavazott igennel, heten ellenezték, 16-an pedig tartózkodtak. A törvény szerint 2013-tól kezdődően 10 évig összesen 128 millió litast (37 millió euró) folyósítanak egy különleges alapba, amelyet a zsidó közösség kulturális, oktatási, egészségügyi és sporttevékenységeinek finanszírozására használhat.

„Ez a jó szándék jele. (...) A javak egy részére kiterjedő kárpótlással Litvánia a történelmi igazságtétel cselekedetét hajtja végre” – jelentette ki Ceslovas Stankevicius konzervatív honatya a parlament előtt. A törvény azért nevezhető a jó szándék jelének, mert az elkobzott javak helyreállításáról szóló érvényes jogszabályok értelmében a közösség megsemmisülése miatt megszűnt a litvániai zsidóság kárpótlásra való jogosultsága.

A II. világháború előtt mintegy 220 ezer zsidó élt Litvániában. Fővárosát, Vilniust a gazdag zsidó kulturális élet miatt „Észak Jeruzsálemének” hívták. A német megszállás (1941–1944) alatt a nácik és a velük együttműködő helyiek a litvániai zsidók 95 százalékát kiirtották. A 3,5 milliós balti országban ma csupán ötezer zsidó él.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.