Katainen az új miniszterelnök

A finn parlament nagy többséggel megszavazta szerdán, hogy Jyrki Katainen, a konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt vezetője legyen az ország új miniszterelnöke.

MNO
2011. 06. 22. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn törvényhozás 200 képviselője közül 118 támogatta, míg 72 ellenezte a távozó jobbközép kormány pénzügyminiszterének kormányfői kinevezését. Az április 17-én tartott parlamenti választásokon egyik politikai formáció sem szerzett többséget, a legtöbb szavazatot azonban Katainen Nemzeti Koalíciós Pártja (KOK) kapta, így ő alakíthatott kormányt. Az euroszkeptikus Igazi Finnek (PS) pártjának előretörése (19 százalék) azonban igencsak megnehezítette a koalíciós tárgyalásokat.

Katainen a múlt héten jelentette be, hogy széles koalíciót hoz létre a Szociáldemokrata Párt (SDP), a Baloldali Szövetség (VAS), a Zöld Liga (VL), a Svéd Néppárt (SFP) és a Kereszténydemokrata Párt (KD) bevonásával. Az új hatpárti kormány a tervek szerint még szerdán hivatalba lép.

A 39 éves Jyrki Katainent fiatal kora ellenére az egyik legtehetségesebb finn politikusnak tartják. Huszonnyolc éves volt, amikor először parlamenti képviselővé választották. Pártja élére 2004-ben került. Finn politológusok szerint a legkellemetlenebb és legtöbb fejtörést okozó problémákat is eredményesen oldotta meg, miközben a nemzetközi gazdasági-politikai színtéren is mindinkább kitűnt tehetségével. A Financial Times című brit lap 2008-ban Európa legjobb pénzügyminiszterének választotta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.