Kedden kiderül, ki lehet az Alkotmánybíróság új elnöke

Kedden dönt az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének jelöléséről az Ab elnökét és tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság. A következő Ab-elnök szeptember 1-jén lép hivatalba. A Fidesz frakcióvezetője korábban utalt arra, hogy a jelenlegi vezető, Paczolay Péter a testület elnöke maradhat.

MNO
2011. 06. 24. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés honlapján elérhető meghívó szerint a parlamenti jelölőbizottság kedd délelőtt tart nem nyilvános ülést, napirendi javaslatként pedig az szerepel: „Döntés az Alkotmánybíróság elnökének jelöléséről”.

A június 6-án elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő Paczolay Péter július elején lejáró Ab-elnöki mandátuma szeptember 1-jéig meghosszabbodik. A következő elnök személyére a hatályos alkotmányban az Ab-tagokra vonatkozó jelölési eljárást kell alkalmazni, azaz személyére a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak tagjaiból álló jelölőbizottság tesz javaslatot. Az Országgyűlés arról az elnökjelöltről tud szavazni, aki a tizenöt tagú jelölőbizottságban – amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s – legalább nyolc igen szavazatot kap.

A Háznak július 31-ig kell az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Ab tagjai közül elnököt választania. Az elnök megbízatása az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig tart. (Korábban az Alkotmánybíróság elnökét a tagok maguk közül választották, a megbízatás pedig három évre szólt.)

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője június 14-én azt mondta, az Ab új elnökére Orbán Viktor még nem tett javaslatot a képviselőcsoportnak, Lázár János ugyanakkor úgy fogalmazott: ha a pártelnök-miniszterelnök Paczolay Péternek, a testület jelenlegi vezetőjének újbóli megválasztását kezdeményezi, ő támogatni fogja. „Paczolay Péternek általában kiemelten nagy és határozott támogatottsága van a Fidesz-frakción belül és a mi polgári világunkban” – közölte, hozzáfűzve, hogy Paczolay Péter Ab-vezetői tevékenysége széles társadalmi elismerésen alapul, „és alkalmas arra, hogy ezekben az időkben az Ab helyét, szerepét újra megtalálja, (…) az Ab munkáját továbbvigye, megerősítse, jól megszervezze”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.