Képes 150 millió dollárt fizetni a kis „kiruccanásért”

James Cameron, a Titanic és az Avatar című sikerfilmek amerikai rendezője Hold körüli útra indul egy orosz Szojuz űrhajón, és ezért kész 150 millió dollárt fizetni – jelentették a szerdai orosz lapok.

MNO
2011. 06. 08. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szojuzokat gyártó Enyergija állami korporáció már jó öt éve bejelentette, hogy kész űrturistákat Hold körüli útra vinni. Műszaki problémát ez nem okoz, megvan a Szojuz űrhajó, és megvannak a meghajtást biztosító rakéták, amelyek el tudják juttatni a Szojuzt a Föld egyetlen kísérőjéhez.

Csak éppen jelentkező nem volt eddig: Cameron az első, aki megállapodott az orosz űrturizmus szervezésével foglalkozó amerikai Space Adventures céggel, és az utazás időpontját 2015-re tűzték ki.

Cameron valójában még választhat is két lehetőség közül. Az egyik változatban egyszerűen körülrepülheti a Holdat, s utána visszatérhet a Földre. Ez lényegében az Apollo-10 által 1969-ben megtett útnak felel meg, és egy hétnél valamivel tovább tart.

A másik lehetőség, hogy a Szojuz előbb a Nemzetközi Űrállomásra megy, csak ott kapcsolódik össze a meghajtórakétával és onnan indul a Hold felé. Ez az út mintegy három hetet vesz igénybe.

Az utóbbi megoldáshoz a Szojuzt Föld körüli pályára kell állítani, és egy további Proton-rakétának el kell juttatnia az űrállomásra az út további részéhez szükséges meghajtóegységet.

A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint az ár – 150 millió dollár – nem is olyan magas, figyelembe véve az utazás bonyolult voltát, továbbá azt, hogy erre a célra rakétákat, meghajtóegységeket kell legyártani, és egy külön Szojuz is szükséges, mert némileg másnak kell lennie, mint az űrállomásra rendszeresen járó űrhajóknak.

A legutóbbi űrturisták, akik a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz „üres” helyeit vették igénybe, 40 millió dollárt fizettek útjukért, de ez a program egyelőre szünetel, amióta megnövelték az űrállomás legénységének létszámát, és nemigen van szabad hely.

A Space Adventures nem zárja ki, hogy két „Hold-turista” is utazhat, például egy orosz űrhajós irányításával, s ebben ez esetben a vállalkozásból profitra tehet szert az Enyergija korporáció, de egyelőre nem tudni, ki lehetne a második.

A lap emlékeztetett rá: a múlt század hatvanas éveiben a Szovjetunió lemaradt az Egyesült Államok mögött a Hold meghódításáért folyó versengésben, és végül nem tudott expedíciót küldeni a Föld kísérőjére. Most, ötven év elteltével a Szojuz lehet a Holdat körülrepülő első, turistákat szállító sétaűrhajó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.