Két évre eltiltották Ungvárit

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtotta a 73 kg-os súlycsoportban érdekelt Ungvári Attilát.

MNO
2011. 06. 08. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyző ártatlannak vallja magát, és fellebbez az ítélet ellen – tájékoztatta szerdán a szövetség az MTI-t.

Ungvári Attilának januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti Hungária Kupán – utóbbin aranyérmet nyert – adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat, sztanozololt és furoszemidet, de elmondása szerint másvalaki szándékosan rakott tiltott szereket italába. Ezért a szövetség feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Nagy György főtitkár hozzátette: a magyar szövetség – szemben Ungvárival – nem fellebbez, mert akár súlyosbíthatják a büntetést.

A nemzetközi szövetség – az InfoRádió értesülése szerint – májusban döntött a kétéves eltiltásról, de a magyar szövetség ezt az információt eddig nem hozta nyilvánosságra.

A mostani döntés értelmében a magyar cselgáncsozó büntetése 2013. március 7-én jár le. Az IJF akkor törli az eltiltást, ha a magyar rendőrség perdöntő bizonyítékokat szolgáltat Ungvári ártatlanságáról. Az IJF mellékbüntetésként Ungvári három eredményét – a Hungária Kupa első, a párizsi Grand Slam-viadal második és a bakui Vk harmadik helyezését – törölte.

Amikor kiderült, hogy az Eb-bronzérmes Ungvári mintáiban doppingszereket találtak, bátyjával, Miklóssal és edzőjükkel, Bíró Tamással együtt önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, amely az ártatlanságát támasztotta alá.

Taraba Sándor, az UTE ugyancsak 73 kg-os versenyzője – akit nem neveztek meg, de több alkalommal körülírtak, hogy köze lehet az ügyhöz – ugyancsak poligráfos vizsgálatok eredményeivel kívánta cáfolni az ellene felmerült vádakat. A május 3-án tartott sajtótájékoztatón jogi képviselője felsorolta a március 18-án és április 9-én elvégzett hazugságvizsgálati eljárások során elhangzott, az érintettséget vizsgáló kérdéseket, leszögezve, hogy a 27 éves sportoló valamennyire nemmel válaszolt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.