Kétezer adag gulyásleves és saslik várja a kóstolást

Réteskülönlegességek, számtalan program és igazi tanyasi kalács várja az érdeklődőket az idei Homokháti Sokadalomba június végén: tíz napon át a legfinomabb csemegéket kóstolhatják a vendégek, akik nemcsak az ételeket élvezhetik, hanem egyebek között igazi homokháti fröccsel is hűthetik magukat – hangzott el a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 15. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt a szervező Mórahalom városának képviseletében Duka Félix elmondta: sok vendéget várnak, elsősorban a környező településekről, de már bejelentkeztek vajdasági, erdélyi, olasz és német résztvevők is. A rendezvény egyébként egyre népszerűbb, hiszen több ezren szoktak ellátogatni a településre. A mulatság mellett idén háromnapos konferencia is lesz, amelyen a testvértelepülések képviselői tanácskoznak a szegénység és kirekesztettség témájában.

A komoly tartalom után a programok valóban a kikapcsolódást és a gasztronómiát szolgálják. A sokadalom első napján, június 24-én kétezer adag gulyásleves osztanak majd szét, amely vadhúsból készül. A vendégek mintegy kétezer szál saslikot is megkóstolhatnak, sőt a város polgármestere, Nógrádi Zoltán híres ágyaspálinkájának a titkát is megosztja az érdeklődőkkel.

A második Dél-alföldi Rétesfesztivál július 1-jén kezdődik. Az ígéretek szerint mintegy hatvan rétes lesz a kínálatban, az édesek mellett sós variációk is. Néhány különlegességet említve a szervezők elárulták, hogy biztosan lesz csokoládés-túrós, paprikáscsirkés-nokedlis, csirkemáj-rizottós, szarvasgombás-puliszkás és banános-karamellás-túrós. A szarvasgombás-káposztásról még folynak a tárgyalások – árulta el Elekes Zoltán, a fesztivál gasztronómiai vezetője.

Sütési versenyre kelhetnek július 2-án a civilek is. A megmérettetés főkóstolója Kovács Lázár séf lesz. Egy nappal később a település apraja-nagyja ismét megpróbálja felállítani, sőt megdönteni a tavalyi rétesrekordját. Igaz, most nem hivatalosan szeretnék túlszárnyalni az egy évvel ezelőtti 19,9 méteres rekordot. A kisütés utáni értékesítésből származó bevételt pedig – csakúgy mint tavaly – a Szegedi Gyermekklinika Koraszülött Intenzív Osztálya javára ajánlják fel.

A sokadalom idén kiegészül egy új alkotóelemmel, a rétes mellett ugyanis kalácsot is sütnek majd. Naponta a közeli településekről érkeznek a kalácssütő asszonyok, akik az érdeklődők számára megtanítják az igazi tanyasi foszlós finomság elkészítésének módját. Aki pedig megszomjazik, a homoki borokat kóstolva olthatja szomját a fröccssátorban – mondták a szervezők. A gasztronómiai élvezet mellett a kultúrára vágyók sem panaszkodhatnak majd, hiszen lesznek színházi előadások, koncertek, kiállítások és különféle bemutatók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.