Kétmilliárddal is nőhet a hazai szükséglet

A hazai földgázfüggőséget a villamosenergia-rendszer korszerűsítésével, az energiahatékonyság javításával lehet csökkenteni – mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán egy budapesti szakmai konferencián.

MNO
2011. 06. 15. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár közölte: Magyarország energetikai kitettsége magas, a fosszilis energiahordozók importja fedezi a hazai energiaszükséglet csaknem kétharmadát, a földgázszükséglet több mint négyötöde behozatalból származik. A közeljövőben a kormány elé kerülő Nemzeti energiastratégia 2030 (kitekintéssel 2050-re) szerint a következő évtizedekben sem mondhatunk le a fosszilis energiahordozókról, a méltányos áron beszerzett, üvegházhatású gáz kibocsátás mentesített földgázra a továbbiakban is fontos szerep vár.

A földgázbázisú áramtermelés minden, a stratégiában felvázolt lehetséges energiamix esetén meghatározó jelentőségű marad Magyarországon. A gázárak alakulásától és az erőművi forgatókönyvektől függően a hazai áramszektor gázkereslete 2030-ban a jelenlegi évi hárommilliárd köbméterhez képest az igen széles évi 4,4-6,3 milliárd köbméter közötti sávban alakulhat. A földgázpiaci jövőkép alapján 2030-ra az épületenergetikai programok következtében évi 1,5-2 milliárd köbméterrel csökken az ország fűtési célú gázigénye. A villamosenergia-igény 35-40 százalékos növekedése magával hozza a földgázalapú erőművek szerepének megerősödését, és évente 3,5-4 milliárd köbméter többletigényt jelent.

Összességében tehát mintegy 2-2,5 milliárd köbméterrel növekedhet a következő két évtizedben a hazai földgázszükséglet. A jelenlegi beszerzési források és útvonalak bővítése nélkül ezzel elviselhetetlen mértékben erősödne az ország függősége – hangsúlyozta Bencsik János.

Az államtitkár szerint nagyarányú megtakarítási lehetőségek rejlenek a villamosenergia-rendszer korszerűsítésében. A villamos energiát termelő erőművek 2009-ben mért 33,5 százalékos átlagos villamos hatásfoka a villamosenergia-termelés csaknem 60 százalékát adó alacsony hatásfokú erőművek kivezetésével és az 50-60 százalékos hatásfokú új gázerőművek egyidejű rendszerbe állításával emelkedik.

Bencsik János jelentős földgázpiaci fejleményként említette a gáztőzsde legkésőbb 2013. január 1-jével megtörténő létrehozását, a hazai hatmilliárd köbméter összkapacitású tárolók regionális szintű stratégiai és kereskedelmi célú hasznosítását, valamint az új hosszú távú gázvásárlási szerződés megkötését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.