Kétszer akkora a sugárszennyezés, mint korábban hitték

A japán kormány kedden megduplázta a sérült fukusimai atomerőmű okozta sugárszennyezés becsült mértékét. A tokiói vezetés bejelentette továbbá, hogy a március 11-i földrengést követő szökőár a korábbi becslésnél nagyobb kárt okozott a Fukusima 1. atomerőműben. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/789264"><strong>• Átlyukasztották a reaktorfalat a fűtőelemek?</strong></a>

MNO
2011. 06. 07. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán Nukleáris Ipari és Biztonsági Ügynökség (NISA) kedden közzétett jelentésében rámutatott, hogy a korábbi becsléshez képest kétszer akkora sugárzás került a levegőbe a japán természeti csapás után. Ez a csernobili katasztrófa során felszabadult sugárszennyezés egyötödét jelenti a korábban megállapított egytizedhez képest.

A NISA közlése szerint újfajta módszert alkalmaztak a vizsgálat lefolytatása során, amely a reaktort üzemeltető Tepco vállalat módszeréhez viszonyítva „jobban tükrözi a valóságot”. A vészhelyzeti munkacsoport által összeállított jelentést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek kell benyújtani.

Március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetországot, majd hatméteres szökőárhullám érte el Japán különböző részeit. A cunamiban több mint tízezer ember vesztette életét, és jelenleg is 17 ezer felett van az eltűntként számon tartott személyek száma.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.