Kevésbé jeleskednek matekból az elvált szülők gyerekei

Egy 3500 amerikai általános iskolást bevonó vizsgálatban az elvált szülők gyermekei rosszabbul teljesítettek a matematikai feladatokban, mint teljes családban élő társaik. A válóper lezajlását követően teljesítményük azonban újra megközelíti utóbbiakét.

MNO
2011. 06. 10. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hyun Sik Kim, a Wisconsini Egyetem szociológusa az American Sociological Review című szaklapban tette közzé kutatási eredményeit. Különösen meglepte, hogy a válás előtt az érintett gyerekek semmiben nem különböztek társaiktól. Azt várta volna ugyanis, hogy a szülők közti konfliktusok, amelyek végeredményben a váláshoz vezetnek, megterhelik a gyerekeket – magyarázta a kutató a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

Kim összesen több mint 3500 iskolás adatait értékelte ki, akik 1998-ban még óvodáskorúak voltak, és szüleikkel egyetemben egy hosszú távú vizsgálatban vettek részt. Ez tette lehetővé, hogy a családok adatait a válás előtt és után is elemezhesse.

A matematikai teljesítmény befolyásolásán kívül a vizsgálat fényt derített arra is, hogy a válási procedúra alatt a gyerekek szorongóbbak és kevesebb önbizalmuk van, mint társaiknak, továbbá gyakrabban érzik magányosnak magukat. A szülők válása ugyanakkor egyáltalán nem hatott ki az érintett iskolások olvasási készségére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.