Kevesebb a búza

Magyarországon az idén 3,5-3,6 millió tonna búza betakarítása várható, ami kisebb a tavalyi 3,76 millió tonnánál – válaszolta a Reuters e-mailben feltett kérdésére a magyar mezőgazdasági minisztérium kedden.

MNO
2011. 06. 07. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közlése szerint az árvizek 53 ezer hektáron semmisítették meg a vetést a búza alá vont 1,006 millió hektárból, aminek a következtében 953 ezer hektáron aratnak búzát az idei szezonban.

A Reuters egy másik jelentése szerint Kelet-Európában összességében kedvezően alakul a gabonatermés az idén. Ukrajnában a várható gabonatermés 48 millió tonna lesz a tavalyi 39,2 millió tonna után. A román mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint az idei búzatermés 12 százalékkal haladja majd meg a tavalyit, 6,4 millió tonna körüli lesz. Bulgáriában a tavalyival közel azonos mennyiségű búzát takarítanak be, mintegy 4,0 millió tonnát. Lengyelország, az Európai Unió egyik legnagyobb gabonatermelője azzal számol, hogy az idei gabonatermés nagyjából megegyezik majd a múlt évi 27,3 millió tonnával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.