Keveset fizettek Margaret Thatcher táskájáért

A remélt összeg negyedéért kelt el Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök kézitáskája a Christie’s hétfői londoni árverésén, a jellegzetes darabért előzetesen százezer fontot vártak.

MNO
2011. 06. 28. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jótékonysági aukciót a közismert brit regényíró, Jeffrey Archer szervezte, remélve, hogy a különféle műtárgyakból, felajánlásokból sikerül elérnie a rekordnak számító egymillió fontos (300 millió forintos) összbevételt. A 71 éves Archernek azonban csalódnia kellett, mert az árverés fénypontjának tekintett fényes, fekete Asprey kézitáskát – amely a hidegháborús tárgyalásokon elengedhetetlen kelléke volt a brit miniszterelnöknek – csupán 25 ezer fontért (7,5 millió forintért) ütötték le. A vevő egy meg nem nevezett ciprusi, aki a Vaslady idejében Nagy-Britanniában tanult.

„Az elmúlt harminc évben nagyjából ezer jótékonysági árverést szerveztem, és az eddigi legnagyobb bevétel 600 ezer font (182 millió forint) volt” – magyarázta az árverés előtt Archer. Az aukció sikeréért az eddig megjelent összes könyvének első kiadásait is felajánlotta, valamint annak a három stoppernek az egyikét is, amellyel – az egymérföldes távot a világon elsőként négy perc alatt lefutó – brit Roger Bannister 1954-es rekordját mérték. Az aukció összbevételét a Christie’s nem tette közzé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.