Kiadhatják a volt miniszterelnököt hazájának

Belátható közelségbe került az Ausztriában élő volt horvát miniszterelnök kiadatása hazájának, miután Ivo Sanader hétfőn hozzájárult egy egyszerűsített kiadatási eljáráshoz – közölte bécsi ügyvédje az osztrák hírügynökséggel.

MNO
2011. 06. 20. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazájában korrupcióval gyanúsított 57 éves politikus korábban panaszt emelt a salzburgi tartományi bíróság májusban hozott kiadatási döntése ellen. Ügyvédje közlése szerint azonban most visszavonta ezt a panaszt. A salzburgi bíróság döntése ezzel jogerőre emelkedett, a kiadatás időpontjáról azonban egyelőre nem született döntés.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vették őrizetbe az osztrák szervek egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják őt, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

A volt kormányfőről azt tartják, hogy kedveli a luxust, és politikai ellenfelei többször firtatták, honnan származik a vagyona, amely nagyobb, mint amennyit miniszterelnöki fizetéséből felhalmozhatott.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrányhoz kapcsolódóan. A 2009-ben a csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.