Kiemelt ellátás az olimpikonoknak

Négy egyetemi klinikán, valamint Miskolcon és Győrben, a megyei kórházakban a jövőben különleges sportegészségügyi ellátásban részesülhetnek a jövő nyári, londoni ötkarikás játékokra készülő magyar olimpikonok.

MNO
2011. 06. 23. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke jelentette be az m1 tévécsatorna csütörtöki Ma Reggel című műsorában. A sportvezető Czene Attila sportért felelős államtitkár társaságában az Olimpiai nap alkalmából volt a műsor vendége, ugyanis 1894-ben ezen a napon alapították meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot.

„Kilencvennyolc százalékban már megoldódott az olimpiai felkészülés orvosi hátterének kérdése – fogalmazott Borkai, majd hozzátette: – Az elmúlt hónapokban folyamatosan egyeztettek a sportért és az egészségügyért felelős vezetők, és megállapodás született arról, hogy négy egyetemi klinikán, továbbá Miskolcon és Győrben, a megyei kórházakban lesz lehetősége a Londonra készülő négyszáz olimpikonnak úgymond különleges bánásmódban részesülnie. Ez ahhoz szükséges, hogy ha valamilyen sérülés vagy betegség történik, akkor a versenyzők minél hamarabb vissza tudjanak jönni a sport világába, azaz biztosítani tudjuk a nyugodt felkészülést a számukra.”

A MOB elnöke hangsúlyozta, ehhez az utolsó lépéseket Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak kell még megtennie: „Szerintem ez pár héten belül meglesz, s akkor ezek a klinikák és kórházak valóban tudják az olimpikonokat fogadni és megfelelő ellátásban részesíteni.”

Borkai beszélt arról is, hogy eddig 29 magyar versenyző szerzett kvótát a jövő évi olimpiára, de kiemelte, hogy a kvalifikációs versenyek még sokáig folytatódnak. Az elnök úgy kalkulál, hogy ha a férfi és női vízilabdázók, valamint a férfi kézilabdázók kvalifikálják magukat, akkor 140-150 magyar versenyző lehet ott Londonban, amennyiben ez nem sikerül, akkor viszont jóval kisebb lesz a létszám.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.