Kihalás fenyegeti Ausztrália emblematikus állatát

Egyharmaddal csökkentheti az ausztráliai kacsacsőrű emlős élőhelyét az általános felmelegedés, ami a kihalásuk veszélyével járhat – közölték pénteken kutatók.

MNO
2011. 06. 24. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a tojásrakó, részleges vízi életmódot folytató, sajátos megjelenésű emlősfaj, amely hódfarokra emlékeztető, kemény bőr alkotta lapos és széles szájszervéről kapta a nevét, Ausztrália emblematikus állata. Éjjel táplálkozik, és vízfolyások üregeiben él. Vastag szőrzetének köszönhetően képes a hideg folyók mélyén is megélni, de prémje végzetes lehet számára az általános felmelegedés miatt – figyelmeztetett a Monash Egyetem tanulmánya.

A kacsacsőrű emlős élőhelyének százéves éghajlati adatait tanulmányozva a kutatók felvázolták a populáció – aszályok és hőhullámok miatti – csökkenésének térképét, majd az eredményeket kivetítették a kormány tudományos ügynöksége, a CSIRO által kidolgozott klímaváltozási forgatókönyvekre. „A legpesszimistább változat szerint a faj élőhelye egyharmadával csökken – mondta Jenny Davis kutató, akinek munkái a Global Change Biology című folyóiratban jelentek meg. – Egyéb emberi tevékenységek hatása, például a földművelés kiterjesztése tovább csökkenti a faj élőhelyét.”

A tudósok félelme szerint a kacsacsőrű emlős a kontinens nagy részén kihalhat, csak néhány kisebb szigeten, az Ausztráliától délre fekvő Tasmaniában, a Kenguru- és a King-szigeten marad fenn.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.