Kína Lagarde mellett áll

Kína támogatja Christine Lagarde francia pénzügyminiszter pályázatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségére – mondta hétfőn Londonban a kínai központi bank (PBoC) elnöke.

MNO
2011. 06. 27. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai vezetés eddig még nem foglalt állást hivatalosan Dominique Strauss-Kahn utódlásának kérdésében. Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) az első, aki megszólalt az ügyben.

A Budapest után Londonba látogató Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő kíséretével a brit fővárosba érkezett jegybankelnök a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: „Természetesen még nem tudni, hogy végül miként alakul a helyzet”, Kína azonban mindenképp támogatja Christine Lagarde pályázatát.

Az IMF igazgatósága június 30-án dönt arról, hogy ki töltheti be Dominique Strauss-Kahn, a szexuális bűncselekménnyel vádolt, és ezért lemondott előző vezérigazgató posztját. A pozícióért Lagarde Agustin Carstensszel, a mexikói központi bank elnökével verseng, akit eddig csak a saját országa biztosított nyíltan a támogatásáról, ugyanakkor a feltörekvő gazdaságok közül több is jelezte: ideje lenne szakítani azzal a hat és fél évtizedes hagyománnyal, hogy az IMF-et európai vezérigazgató irányítja.

Christine Lagarde június elején a pályázatát bemutató világkörüli út keretében Pekingben járt. A látogatás után nagyfokú elégedettségének adott hangot megbeszéléseivel kapcsolatban, és úgy vélekedett, „nagyon igazságos lenne”, ha az IMF vezetőségében Kína képviselői is helyet kapnának „a legmagasabb szinten”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.