Kínai kézbe kerülhet az autógyártó

Két német magazin jelentése szerint a General Motors (GM) ismét eladásra szánja az Opel autógyárat; a GM nem nyilatkozott, az Opel vezérigazgatója azonban alaptalannak, merő spekulációnak nevezte az értesüléseket.

MNO
2011. 06. 09. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Auto Bild és a Spiegel Online egybehangzó beszámolója szerint a lehetséges vevő egy kínai autógyár vagy a Volkswagen lenne, utóbbi mintegy 20 milliárd euró szabad pénzeszközök felett rendelkezik. A Volkswagen elzárkózott az értesülés kommentálásától. Az Opel vezérigazgatója, Karl-Friedrich Stracke az Opel alkalmazottainak küldött e-mail üzenetében „alaptalannak” nevezte a médiajelentéseket.

A dpa hírügynökség rendelkezésére álló levélben így fogalmazott: „…határozottan állíthatom, hogy az értesülés merő spekuláció”. Az Opel üzemi tanácsa „puszta spekulációnak” minősítette az értesülést, és felszólította az anyavállalatot, a General Motorst, hogy nyilatkozzon az ügyben. Rainer Einenkel, az üzemi tanács elnöke a dpa hírügynökségnek adott válaszában „butaságnak” nevezte a felvetést, mondván, a GM-nek „az Opel nélkül semmi esélye nem lenne Európában”.

A GM 2009-ben hosszas alkudozások után elállt az Opel eladásától, majd drasztikus átszervezési programot hajtott végre, hogy a tavalyi évet 1,6 milliárd eurós veszteséggel záró érdekeltségét ismét nyereségessé tegye.

A német lapok értesülése szerint a GM vezetésének elege lett az Opel és márkatestvére, a brit Vauxhall veszteségeiből, annál is inkább, mivel már meg vannak győződve róla, hogy nem kell az Opel technológiájára hagyatkozniuk, üzemanyag-takarékos motorokat már Dél-Koreából is be tudnak szerezni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.