Könnyebb lesz megismerkedni a ZBR-rel

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) június elején elindította a Zöld beruházási rendszert (ZBR) ismertető portált.

MNO
2011. 06. 09. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFM csütörtökön közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormányzati honlap tematikus aloldalakén induló internetes portálon egyebek közt a kvótaértékesítés gyakorlatáról, az aktuális fejleményekről, a pályázati lehetőségekről, a jogszabályi háttérről, a szervezeti felépítésről, az alapprogramokról lehet tájékozódni.

A szaktárca emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között dolgozta ki és indította el a szén-dioxid-kvóta eladásokból finanszírozott energiahatékonysági és épületenergetikai programját. A ZBR azt követően született meg, hogy Magyarország 2008-ban értékesítette a kiotói egyezmény keretei között meghatározott kvótamennyiségből fel nem használt szén-dioxid-kvótái egy részét, az ország a kvótaeladásokból származó bevételt maradéktalanul klímavédelmi célokra fordítja.

A ZBR alapvető célja, hogy a beruházásra fordított pénzekből kizárólag mérhető, számszerűsíthető és igazolható üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentés valósuljon meg. A hatékony, jelentős kibocsátáscsökkentést eredményező beruházások támogatása nemzeti érdek is, hiszen nagyban hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, általa csökkenthető az energiafogyasztás, és így mérsékelhető az ország energiafüggősége – olvasható az NFM közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.