Körkép a magyar futballpiacról

A magyar élvonalbeli labdarúgócsapatok közül csupán a Diósgyőr és a Pécs nem kezdte még el a felkészülést, ami érthető is, hiszen az NB II küzdelmei még csupán egy hete értek véget. A többi csapat ellenben már alaposan nekilendült, többen már első barátságos mérkőzéseiket is lejátszották. Mostani összeállításunkban az eddigi változásokat olvashatják.

Pintér Patrick
2011. 06. 19. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Supka Attilának a télen nem volt annyi lehetősége átalakítani a Honvéd játékoskeretét, mint amennyire szerette volna, most viszont erre is nyílt lehetősége. Legalábbis ezt bizonyítják azok az intézkedések, miszerint nyolc játékossal (Bright, Fieber, Bajner, Moreira, Ruani, Rufino, Sadjo, Sós) is szerződést bontottak. Az érkezési oldalon egyelőre csupán négy játékos nevét tudjuk feljegyezni, Délczeg és Novák Siófokról jött, utóbbi kölcsönadásból tért vissza, míg Abass szintén féléves franciaországi kitérő (Nimes) után érkezett vissza a Bozsik-stadionba, Sánta András pedig a Győr cserekapusa volt az előző idényben. A szakmai stábban is történt változás, az eddigi pályaedző, Németh Zoltán helyére Lőrincz Emil került.

DEBRECEN

Önmagához, illetve korábbi eredményeihez képest gyengébb idényt futott a Debrecen, ennek ellenére a klubvezetők a szakmai stábbal karöltve még csak most kezdik el összerakni a következő szezon csapatát. Szerződést bontottak az azóta Újpestre igazolt Kabát Péterrel, elengedték Czvitkovics Pétert a belga első osztályú Kortrijkhoz, míg Komlósi Ádám abbahagyta az aktív játékot. Csupán a kölcsönből visszatért labdarúgók, így Balajti, Szilágyi, Rezes és Máté P. érkezett vissza az együtteshez.

DIÓSGYŐR

Nemrég ért csak véget a másodosztályú bajnokság, így a DVTK játékosai még szabadságukat töltik. A vezetőség azonban máris elkönyvelhet egy nagy győzelmet, hiszen sikerült leigazolni a spanyol utánpótlás-válogatottakban szép sikert elért, a Sevillában is futballozó 33 éves Francisco Gallardót, aki Arze és Luque után a harmadik spanyolajkú labdarúgó lesz a miskolci csapat keretében. Emellett eldőlt az is, hogy Szentes Lázár szakmai igazgató mellett Benczés Miklós vezetőedző felel továbbra is a szakmai munkáért.

FERENCVÁROS

Alapos változáson megy át a Fradi kerete is a nyári szünetben. Az Európa-liga szereplésre készülő zöld-fehéreket már elhagyta a Lengyelországba vágyó André Schembri, s honfitársa, a szintén máltai Justin Haber is, akit Görögországba csábítanak. Már nem Prukner László irányításával készül Marek Heinz sem, miután visszatért szülővárosa, az Olomouc csapatához. Biztosan távozik még Kulcsár Dávid is, akit a Vasas végleg megvásárolt. Érkezőkben sincs ugyanakkor hiány, a legnagyobb név eddig a holland Mark Otten, őt a NEC Nijmegentől igazolták, de az Üllői úton válhat kedvenccé a következő szezonban Grúz Tamás, Alekszandar Jovanovics, Milos Vidovics és Felipe Félix is. Utóbbi közel két méter magas brazil erőcsatár, a portugál Leixoestől érkezett. Lisztes Krisztiánnak pedig már nem is kell elnyernie a szurkolók szeretetét, hiszen ő tősgyökeres ferencvárosi, most a Vasast hagyta ott a Fradi hívó szavára. Jöhet még Kovács János az angol ötödosztályú Hereford Unitedtől. Dragóner Attila viszont visszavonult.

GYŐRI ETO

Szépen, csendben alakul a Győr kerete is, az Újpestről, kölcsönből visszatért észt Ahjuperán kívül már az ETO labdarúgója a brazil védekező középpályás, André Limas is, akit a Palmeirastól szerződtettek, visszatért a kölcsönadásból Zámbó, Csetkovics, Molnár P. és Supic is, utóbbit valószínűleg ismét kölcsönveszi majd a Pápa. Sánta András már el is hagyta az ETO Parkot, őt a Honvéd vitte, míg Eugene szabadlistára került.

HALADÁS

Az első sikereket Oross, Schimmer, Rajos és Kenesei K. szerződéshosszabbításával érték el a szombathelyi vezetők, főleg utóbbi megtartása bizonyult nagy fegyverténynek, hiszen több együttes is csábította a rutinos támadót. Emellett nagyot kaszáltak Simon Ádám palermói szerződéséből is, az így befolyt közel 700 000 eurót akár új játékosok igazolására is felhasználhatják a klubnál. Egyenlőre Búrány Zoltán az egyetlen új arc, Lengyel és Lattenstein viszont már Siófokon készül, Csontos a második ligába most felkerült Soproni VSE-hez igazolt, míg Nagy I Gábort visszarendelte az MTK.

KAPOSVÁR

A kaposváriak sokáig kapusgondokkal küszködtek, s némileg küszködnek még most is, hiszen Milinte és Strublics szabadlistára került, Kovács Zoltánt a ciprusi Arisz Limasszol szerződtette. Helyükre egyelőre csak Posza Zsolt érkezett Balatonlelléről, de szó van még az exvideotonos Sebők Zsolt szerződtetéséről is. Nem tartottak igényt a Rákóczinál Zahorecz és André Portulez játékára sem, Grúz Tamást pedig a Ferencváros igazolta le.

KECSKEMÉT

Az utóbbi napokban több új játékos szerződtetésére is pont került Kecskeméten, így a kanadai–ukrán kettős állampolgárságú Igor Pisanjuk mellett most már Németh Gábor és a Videotontól kölcsönbe érkezett Gyurcsó Ádám is lila-fehérben futballozik ősszel. Elképzelhető, hogy a Honvédban szerepelt Sós és Stokic is szerződést kap a KTE-től, Foxi Kethevoama ellenben már a Hajduk Split szurkolóit boldogíthatja, hiszen 280 000 euróért a horvát együtteshez igazolt.

PAKS

Továbbra is kizárólag magyar játékosok szerződtetését tervezik a bajnoki ezüstérmesnél, amely Heffler Norbert (Pápa) leigazolásával már kifogott egy nagyhalat a honi piacról, mellette Hrepka Ádám is a zöld-fehéreknél játszik majd, de szó van Rajczi Péter megszerzéséről is. Távozó egyelőre csupán egy van, Palásthy Nobert a finn élvonalban első helyen álló Inter Turkuhoz szerződött. Kis Károly együttese nagy erőkkel készül az Európa-ligára.

PÁPA

Meglehetősen visszafogott volt eddig az átigazolási időszakban a Pápa is, a már télen szerződtetett Lovrencsics Gergő (Pécs) mellett csupán az ismeretlen Joseph Balat és a nyíregyházi kölcsönadásból visszatért Germán Tamás új kerettag, de az lehet Présinger és Andorka is. Bárányos, Tóth N., Rajnay és Venczel ellenben már aligha futballozik a sárga-feketéknél, s Denisz Rebrikkel sem sikerült még megállapodni.

PÉCS

A már szezon közben szerződést bontott labdarúgók (Stark, Sz. Pavicsevics) mellett a Pápára igazoló Lovrencsics Gergő sem tagja már a Pécs keretének, amelyhez ellenben csatlakozott a Kozármislenyből igazolt Tóth Zoltán és Petrók Viktor is. Visszatér Zalaegerszegről a tavasszal ott futballozó Simonfalvi Gábor.

SIÓFOK

Feltűnően nagy a mozgolódás a Balaton-parton, a Horváth Károly, ifj. Mihalecz István edződuó alapos átalakítást tervezett erre a nyárra. Lukács Tihamérrel, Marozsánnak, Nomellel, Isaackal, Mártonnal és Katonával nem hosszabbítottak szerződést, mint ahogy Molnár Péter is visszatért Győrbe, Novák a Honvédhoz, ahová követte őt Délczeg is. Érkezett viszont Kiss Zsolt Gyirmótról, Lengyel és Lattenstein a Haladástól, Köntös és Farkas J. Tatabányáról, a DVSC-nevelés Éles pedig Mezőkövesdről. Elképzelhető, hogy az ajkai Mihalecz Péter is Siófokra igazol.

ÚJPEST

Négy támadóját is elvesztette már az Újpest, hiszen Ahjupera visszament Győrbe, Balajti pedig Debrecenbe (bár az ő visszaszerzésére van még esély), Sitku a Videotonhoz, Rajczival pedig nem hosszabbítottak szerződést. Helyükre jött Kabát a DVSC-től és Simon Krisztián is visszatért a Feyenoordtól. Nagy reményekkel visszahívták Remili Mohamedet is Szolnokról, Fehér Csaba pedig a NAC Bredától tért haza. Sok a sérült viszont Újpesten, Kiss Z., Kovács D., Vermes, Böőr, Dvorschák és Rubus sem kapcsolódhatott még be a közös munkába.

VASAS

Átalakul az angyalföldi keret is a tavaszhoz képest. Először is a kölcsönben lévő labdarúgók visszatértek anyaegyesületükhöz, eddig csupán Kulcsár Dávidot sikerült maradásra bírni. Elment Lisztes és Németh G. is, Balog Zs., Németh N., Hrisztov, Cs. Pavicsevics és Arnaut szolgálataira nem tartottak igényt, míg Gáspár és Mileusznics ügyében sem született még végleges döntés. Egyedül Milos Jokics érkezése biztos, vele 2,5 éves szerződést írtak alá.

VIDEOTON

Már a bajnokság vége előtt kiderült, hogy a következő szezonban már nem dr. Mezey György irányítja a piros-kékeket, hanem a portugál Paulo Sousa, aki egyik első intézkedéseként kitette a keretből Farkas Balázst, Djordjicsot, Milanovicsot és Sebők Zsoltot, de Polonkai helyzete sem egyértelmű még. Gyurcsó Ádám Kecskemétre került kölcsönbe, Présingert a Pápa, Lázárt a Samsunspor, Alvest a Genclerbirligi vinné, Andjicsot pedig már el is vitte a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta. Horváth Gábor visszatért a NAC Bredától, ám az ő sorsa még bizonytalan. Szó volt a szerb Szrdjan Knezsevics szerződtetéséről is.

ZALAEGERSZEG

Kocsárdi Gergellyel, Darko Pavicseviccsel és Vlaszák Gézával sikerült megegyeznie a klubvezetőknek hosszabbításról, Sipos Gábor, Miljatovic és Panikvar viszont nemmel válaszolt az elé tett szerződésre, így ők távoznak. Emre Okatan is búcsúzott a kék-fehérektől, de három délszláv játékost (Miloszavljevics, Novakovics és Cebara) is kölcsönadnának. Nem sikerült megegyezni a Péccsel Simonfalvi ügyében, így ő visszatért a Mecsekbe. Jött viszont Rados Bulatovics, Manuel Hernández Hervás, Safet Jahic, Gaál Bálint és Csordás Szabolcs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.