Korrupció, csalás, zsarolás: még Obama helyét is el akarta adni a politikus

Korrupcióban, csalásban és zsarolási kísérletben bűnösnek találta hétfőn Chicagóban az esküdtszék Rod Blagojevich volt illinoisi kormányzót – az ellene felhozott húsz vádpontból a testület szerint 17 beigazolódott.

MNO
2011. 06. 28. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Blagojevichet amiatt is elmarasztalták, hogy megpróbálta eladni a Barack Obama elnökké választása után 2008-ban megüresedett illinoisi szövetségi szenátori helyet. A vádpontok közült többet is húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. Rod Blagojevich, aki a várakozások szerint 6–11 évi börtönt kaphat, a bíró döntése értelmében csak külön engedéllyel hagyhatja el Észak-Illinoist. A jelenlegi a tavaly augusztusban lezárt per újratárgyalása volt, amikor az esküdtek a 24 vádpontból csak abban tudták elmarasztalni a politikust, hogy hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI-nak), a többi kérdésben szavazategyenlőség alakult ki. A védelem a második verdikt nyomán július 25-ig kezdeményezheti a perújrafelvételt.

A második per esküdtszéke tíznapi tanácskozás után egy vesztegetési vádpontban felmentette a volt kormányzót, két zsarolási kísérlet ügyében pedig egyenlően oszlottak el a szavazatok. Az új ítélet több mint két évvel az után született meg, hogy az FBI emberei letartóztatták a még hivatalban lévő Blagojevichet. A demokrata politikust második mandátumának utolsó évében, 2009-ben fosztotta meg tisztségétől az illinoisi törvényhozás.

A vád szerint Blagojevich pénzbehajtó gépezetként üzemeltette Illinois szövetségi államot. Egy, az első tárgyaláson lejátszott hangfelvétel szerint egyébként az exkormányzó erősen nehezményezte, hogy az elnökké választott Barack Obama nem kínált fel neki kormányzati tisztséget azért cserébe, mert annak idején támogatta abban, hogy elnyerhesse az egyik illinoisi szenátori helyet a washingtoni törvényhozásban.

Az állam előző kormányzóját szintén elítélték korrupció miatt, a republikánus George Ryan jelenleg hat és fél éves büntetését tölti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.