Közösen szerzik be, így olcsóbb a földgáz

A tervek szerint a tavalyi évhez képest több mint 400 millió forinttal olcsóbban szerzi be a Békés megyei önkormányzatok többsége a földgázt a megyei önkormányzat által szervezett közös gázbeszerzési program keretében – hangzott el sajtótájékoztatón csütörtökön, Békéscsabán.

MNO
2011. 06. 23. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke (Fidesz) elmondta: a megyei önkormányzat gesztorságával három évvel ezelőtt kezdődött el a közös gázbeszerzési program, jelenleg már ötvenhat település, négy kistérségi társulás, illetve a megye 13 intézménye csatlakozott a konzorciumhoz. A közbeszerzési pályázatot a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. nyerte el, így a következő egy évben szállítja a gázt a konzorciumba tömörült önkormányzatoknak.

Az elnök elmondta: a három évvel ezelőtt elindított program célja volt, hogy a közös gázbeszerzéssel enyhítsenek a megyében működő önkormányzatok terhein. Az elmúlt évek bizonyították, hogy helyes úton jár az összefogást hirdető megye, hiszen az idén már 56 település csatlakozott a közös beszerzéshez.

A tenderfelhíváson a szolgáltató a tavalyi árhoz képest is mintegy 100 millió forinttal kedvezőbb ajánlatot tett. Így a szállító cég összességében 15,7 millió köbméter gázt fog eljuttatni egy év alatt a megrendelőnek, amelynek beszerzési értéke forgalmi adóval együtt meghaladja az 1,7 milliárd forintot.

Farkas Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem tömörülnek konzorciumba a települési önkormányzatok, akkor a tavalyi árhoz képest 9 százalékkal magasabb összegért vásárolhatták volna meg egyenként a szolgáltatótól a földgázt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.