Kulcsfontosságú területen sikerült kompromisszumot elérni

Kiegyensúlyozott kompromisszumos szöveget tudott készíteni az Európai Unió magyar elnöksége az unión belüli gazdasági koordinációt és az euró stabilitásának erősítését célzó hat új jogszabály tervezetére, és megvan a lehetőség arra, hogy az Európai Parlamenttel megszülessen a megállapodás ebben az ügyben.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791972" target="_blank"><strong>• 735 millió euró érkezik – több uniós forráshoz juthat hazánk</strong></a>

MNO
2011. 06. 20. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be hétfőn Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóján. Hangsúlyozta, hogy a jogszabályok előkészítése a magyar elnökség egyik kulcsfontosságú feladata volt. Az Európai Parlamentből származó tájékoztatás szerint a képviselők szerdán plenáris vitát folytatnak a témában, és csütörtökön sor kerülhet a szavazásra is.

Matolcsy György úgy vélte, az elnökség már eddig megtette, ami a feladata volt. Az elnökség közleménye szerint a miniszter azt hangoztatta, hogy amennyiben a parlament csütörtökön pozitívan szavaz, hamarosan a gazdaságirányítás új rendszere kerülhet helyére az unióban. Ez segíthet visszaállítani az európai gazdaság iránti bizalmat is – emelte ki.

Olli Rehn pénzügyi biztos a miniszteri találkozót követő sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy a hat jogszabály a nemzetközi gazdasági válságra adott átfogó uniós válasz mérföldkövének számít, mert olyan eszközt ad az EU kezébe, amellyel a mostanihoz hasonló válságok megelőzhetők. Általuk megerősödik a pénzügyi unió gazdasági tartópillére – fogalmazott a biztos. Rehn arra sürgette a parlamentet, hogy a miniszteri tanácshoz hasonlóan adjon tanúbizonyságot a szükséges felelősségtudatról. Az unió nem engedheti meg magának a késlekedést ezen a területen – tette hozzá. A most kidolgozott kompromisszum révén kitűnő csomagot visz az elnökség a parlamentbe – szögezte le a biztos.

Az eredeti szövegjavaslathoz képest a most elfogadott kompromisszum során a miniszteri tanács számos módosítást eszközölt, amely közelebb áll az uniós képviselő-testület álláspontjához. Így például a szöveg egyértelművé teszi az EP bevonását az új koordinációs mechanizmusba (európai szemeszter) a teljes gazdasági ciklusban, intézményesíti az uniós szervek közti párbeszédet ezen a területen, bevonja az EP-t a makrogazdasági egyensúlytalanságok előrejelzésére hivatott rendszerbe, kiterjeszti a nemzeti statisztikai hivatalok függetlenségét, és büntetéssel fenyegeti az adatok kozmetikázását, továbbá bővíti az egyensúlytalansággal küzdő tagállamok elleni szankciólehetőségeket.

Az EP eleinte több mint kétezer módosítást fűzött a tanácsi javaslatokhoz – emlékeztetett a sajtótájékoztatón Matolcsy György, aki szerint a mostani kompromisszumos szöveg minden lényegi kifogást igyekszik orvosolni. A miniszter nyilvánosan külön köszönetet mondott a munkáért a javaslatok kidolgozásán dolgozó munkacsoport magyar vezetőjének, Kármán Andrásnak, valamint Györkös Péternek, az EU melletti állandó magyar képviselet vezetőjének. Matolcsy György bejelentette, hogy a tagországok immár közös javaslatáról elnökként kedden levélben tájékoztatja az Európai Parlamentet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.