Lassítanák az erdőirtást

Tetemes összeggel, több mint 90 millió dollárral (16,7 milliárd forintnak megfelelő összeggel) támogatja Norvégia és Németország a Világbank a trópusi erdőirtás lassítását szolgáló programjait.<br /><br />

MNO
2011. 06. 22. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trópusi erdők védelmét célzó kezdeményezések legnagyobb pénzügyi támogatójaként ismert Norvégia ezúttal 50 millió dollárt folyósít a Világbank programjának. Németország 40 millió dollár feletti összeggel segíti az erdőirtás lassítását.

A támogatásoknak köszönhetően a Világbank karbonalapja (Carbon Fund) csaknem 200 millió dollárra növekszik. Korábban olyan országok adtak pénzt, mint Nagy-Britannia, Ausztrália és az Egyesült Államok.

Norvégia kétoldalú erdővédő programokat is finanszíroz, Brazíliával és Indonéziával egyaránt egy-egy milliárd dolláros projektet működtet. „El kell kezdenünk az élenjárók jutalmazását” – mondta az erdőirtás feltartóztatásáról szólva Erik Solheim norvég környezetvédelmi miniszter. A Világbank karbonalapjából az idén öt országnak nyújtanak pénzt az őserdők irtásának lassításáért. A támogatásból Nepál, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mexikó és Costa Rica részesülhet.

Az erdőirtás az emberi tevékenység okozta üvegházgáz-kibocsátás 20 százalékát teszi ki. A fák elnyelik a karbont, ahogy nőnek, de kibocsátják, amikor felperzselik őket – általában azért, hogy termőfölddé tegyék a területet.

A Világbank örömmel fogadta a norvég és német támogatást, de aggasztja, hogy túl lassan érkeznek felajánlások a zöldsegélyalapba, amelynek az eredeti célkitűzések szerint 2020-ra százmilliárdra kellene híznia. „Nagyon aggódunk az egyre nagyobb lemaradás miatt”– fogalmazott Andrew Steer, a Világbank éghajlat-változási megbízottja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.